Gyulai Városbarátok Köre

Hírmorzsa

1937 után újra kiadtuk a Gyula város utcái és terei  című könyvet! 

Kapható: IQ Könyvesbolt (Kossuth tér), MÁTÉ Papírboltok, Mogyoróssy János Városi Könyvtár, Piac (Szabó Józsefnél)

Események


A Testületben történt... PDF Nyomtatás E-mail

Idén is fontos interpellációkkal, kérdésekkel közvetítettük a lakosság problémáit az önkormányzat vezetése felé. A felvetések jogosságához nem fért kétség, megoldás hol született, hol nem kezdeményezéseinkre. De a hallgatás is lehet beszélő válasz – derült ki a 2013-as esztendőben. Nézzük sorjában.


Még egy évvel ezelőtt azt kérdeztük: van-e akadálya annak, hogy a Gyulakonyha által ellátott menzai étkeztetésben több megszokott ízű, hagyományos ételt fogyasszanak a diákok? Az egészséges mintamenza étrendet mi is jó kezdeményezésnek tartjuk, de ha a feltételek nem adottak a finom ételek elkészítéséhez, annak az a következménye, amivel a szülők (azóta is) hetente szembesülnek: a gyerek nem eszi meg az ételt, éhes marad, tele tömi inkább magát kenyérrel, vagy jó esetben elfogyasztja az „ízletes hazait”. A hatás a jószándékú céllal ellentétes, amire megnyugtató választ nem kaptunk. Megoldást talán egy korszerűsítést jelentő sikeres Gyulakonyha pályázat hozhatna.

 

Bővebben...
 
Hősök és áldozatok emlékműve PDF Nyomtatás E-mail

Még 2012. májusban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a 2004-ben a Göndöcs-kertben felállított „Huszadik századi Hősök és Áldozatok” emlékművére (Kohán György: A háború emléke krétarajz mozaik változata mellé) sajnos nem került fel a holokauszt áldozatainak névsora. Kezdeményeztük, hogy Gyula városa állítson méltó emléket a holokauszt 406 gyulai áldozatának is azzal, hogy neveik is felkerülnek az emlékezés falára. Támogattuk azt is, hogy az összes fel nem tüntetett XX. századi áldozat nevét kutassuk és tüntessük fel az emlékmű újragondolásával. Örömmel jelenthetjük, hogy a javaslat másfél év bizottsági kutatómunka után elérte célját, így 2014 júniusában méltó emlékmű avatásával emlékezhet városunk a XX. század itthoni hőseire és áldozataira a Göndöcs-népkertben.
- d -

 
Gyulavári eredmények PDF Nyomtatás E-mail

Ebben az évben is hatékonyan igyekeztük végezni a munkánkat Gyulaváriban. A képviselőtestületben és a Gyulavári részönkormányzatban hozott döntések alapján a sportolni vágyó Gyulaváriak, főleg az iskolába járó gyerekek régi álma válhat valóra. A város által az Országos Pályaépítési Programhoz benyújtott pályázat sikeres volt, így a Bay Zoltán Általános Iskola udvarán 2014. március 1- től megkezdődhet a műfüves pálya építése. Az önrészhez, a gyulavári részönkormányzat 2 millió forinttal járul hozzá. Örömmel írhatom meg Önöknek, hogy Gyula városában, így Gyulaváriban is megkezdődhet a közvilágítás korszerűsítése. A csökkenő energiafogyasztás mellett, a világítótestek élettartama meghosszabbodik, esztétikusabb lesz a lámpák megjelenése is. A munkálatok 2014. áprilisától indulnak. Ebben az esztendőben az egyéni körzeteknek megszavazott forrásból a gyulavári közintézményeket segítettük: számukra fontos berendezési tárgyakhoz és eszközökhöz jutottak. Teendőnk van még bőven. A jövőben is azon leszek, hogy Gyulavári boldoguljon.

Balogh József
Gyulavári részönkormányzat képviselője
(GyulaiVárosbarátok Köre)

 
Feketetói vásár (Negreni) 2013 PDF Nyomtatás E-mail

Az erdélyi Feketetói vásárba szerveztek kirándulást a Városbarátok 2013. október 12-én. A busz hamar megtelt, az idő is kedvezett a "kincskeresésnek". A jó hangulatú kirándulásról este mindenki élményekkel biztosan gazdagodva tért haza. Köszönjük a fuvart a biztoskezű sofőrnek, Cser Sándornak!

-vbk-

Fotók a kirándulásról:

alt

Bővebben...
 
Arad, Gyula két jó barát PDF Nyomtatás E-mail

Aradi barátaink látogattak Gyulára, a Városbarátok meghívására 2013. június 7- én pénteken. A civilekből, városi képviselőkből álló csoport a Városbarátokkal először a nyitás előtt álló felújított Bréda kastélyt tekintette meg Lökösházán, majd a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatában tájékoztatták őket a hazai román nemzetiség életének aktualitásairól. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete Dinya Imre vezetésével igazi sódar gulyással várta vendégeinket a Húsipari Múzeumban, majd a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóval várta az aradi barátokat üzemében. A nap a Magyarvárosi Sörözőben zárult, ahol az új Gyulai Kolbászt is megkóstolhatták testvérvárosunkból érkezett barátaink. Dr. Ruzsa György a Magyarországi Román Ortodox Egyház kincseit bemutató albumot ajándékozott vendégeinknek. Az immár több éve a minden formalitást és hivatalosságot mellőző, barátságon alapuló kapcsolat Szalai György szervezésének köszönhetően hamarosan folytatódott – Aradon.

alt

alt

 

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 28