Gyulai Városbarátok Köre

Hírmorzsa

1937 után újra kiadtuk a Gyula város utcái és terei  című könyvet! 

Kapható: IQ Könyvesbolt (Kossuth tér), MÁTÉ Papírboltok, Mogyoróssy János Városi Könyvtár, Piac (Szabó Józsefnél)

Események


Emlékeztünk PDF Nyomtatás E-mail

Halottak napján a Városbarátok tagjai több gyulai polgár sírján is koszorút, virágot helyeztek el.  Balla Tibor, Durkó Károly, Szalai György és Székely Árpád az Újreformátus temetőben Dobos Istvánra, József Dezsőre, Stéberl Andrásra emlékezett. Az Óreformátus temetőben Szilágyi István sírját keresték fel a civilek.

  alt

 József Dezső sírjánál

Bővebben...
 
125 éve született...József Dezső PDF Nyomtatás E-mail

József Dezső emlékkiállítás, 52 év után!

2011.10.18-án nyílt meg a Dürer Teremben az a tárlat, ahol a 125 éve született József Dezsőre emlékeztek. A kiállított akvarellek, olajképek és emléktárgyak méltó emléket állítanak a gyulai festőnek, akit több gyulai művész is (pl. Kohán György, Szilágyi István, Koszta Rozó, Kiss György...) mesterének nevezett.

A megnyitón a vendégeket Durkó Károly köszöntötte, József Dezsőről, a művész életútját bemutatva, saját gyermekkori élményeit beleszőve Székely Árpád mesélt.

A kiállítás 2011.október 19-30. között tekinthető meg.

Fotók a kiállításmegnyitóról:

alt

 Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok elnöke, a Kulturális és Oktatási Bizottság elnöke köszöntötte az érdeklődőket

Bővebben...
 
Gyula régen és ma, kettő PDF Nyomtatás E-mail

 

alt

 Kilenc év, 1232 oldal, 20 700 darab könyv öt földrészen Gyuláról

Megérkezett a „Gyula régen és ma” könyvsorozat kilencedik kötete. A könyv bemutatója október 4-én volt a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Hagyományosan zsúfolt teltház (legalább 130 ember) várta az ezúttal nem szokványos könyvbemutatót. Bagyinszki Zoltán narrátor szervezésében a kilences szám „bűvöletében” telt az este. Ennyien találtak a székük párnája alatt egy-egy képeslapot, amelynek jutalma egy-egy Gyula régen és ma – Művészet Gyuláról album volt. Az erre az alkalomra készített, kifeszített „molinón” ott volt az alapítvány eddig megjelent kilenc kötetének címlapja, alatta kilenc fényképezőgép és ugyanennyi, a korábbi kötetek mellett kiadott régi reklámanyag, képeslap emlékeztetett az elmúlt évek munkájára. Durkó Károly elnök beszédében kiemelte: civil alapítványuk összesen 1232 oldalon 20 700 darab könyvet adott ki Gyula városáról. A Gyula régen és ma kötetek a világ mind az öt földrészére eljutottak, ott vannak a magyar közösségeknél, népszerűsítik városunkat. Mindig voltak barátai a városnak, akik segítették a munkánkat: dr.Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egykori elnöke, dr. Tokaji Ferenc a Hőforrás Üdülőszövetkezet vezetője, Ruck János a Gyulai Húskombinát Zrt. vezetője és sokan mások gyulai cégek, polgárok. Az elnök mindenkinek megköszönte a jószándékú támogatást, segítséget, amelyet az elmúlt kilenc év alatt kaptak.

Bővebben...
 
10 évesek vagyunk! PDF Nyomtatás E-mail

Tovább Gyuláért

Tízévesek a Városbarátok

alt

 

Hétvégén tartotta tisztújító közgyűlését a Gyulai Városbarátok Köre.  Az egyesület a helyi vállalkozók egyleteként alakult 21 esztendővel ezelőtt, a lokálpatrióta és közéleti célokat 2001-ben vállalta fel a kör, ekkor vették fel a Városbarátok nevet is. A 10 éves évfordulóról méltó módon tortával emlékeztek meg a szervezet tagjai. A tavalyi önkormányzati választásokon második helyen végzett, több mint 20%-os támogatást szerzett és az új kisebb testületbe is két képviselőt delegáló lokálpatrióta egyesület elnöksége kilenc főre bővült: dr. Szalai Katalint, Dinya Imrét és id. Lovász Sándort is delegálták a döntéshozó testületbe a Városbarátok. Az új elnök a régi lett: Durkó Károly ismét öt évre kapott bizalmat az egyesület vezetésére. Közfelkiáltással Örökös Városbarát Címet adományoztak a tagok Balla Tibor Péternek, aki városszeretetből, hagyományőrzésből példaként állítható az utókor elé. Az utóbbi években mindenhol fényképezőgéppel megjelenő „Csonti” – páratlan gyulai gyűjteménye mellett - pótolhatatlan értékű dokumentációval gazdagította-gazdagítja a város helytörténeti értékeit. A Városbarátok programokat is szerveznek azért, hogy minél jobban naprakészen ismerjék a város nevezetességeit. Nyár elején a Húsipari Gyűjteményt, valamint a napokban átadott új Erkel Emlékházat tekintik majd meg csoportos program keretében. A közgyűlés ismét támogatásáról biztosította két civil képviselőjük testületben képviselt értékrendjét. Eszerint a városbarátok továbbra is minden olyan javaslatot, döntést támogatnak a testületben, ami a város érdekeit szolgálja, de semmit sem szavaznak meg, ami ellentétes ezzel. Nem fogadják el az országos politika felfogásának helyi közéleti leképezését, készek a párbeszédre a jelenlegi városvezetéssel és továbbra is szorgalmazzák az együttműködést a többi civil szervezettel.

  - d -

 

 

alt

  alt

 
Mérlegen a Várfürdő PDF Nyomtatás E-mail

Nincs jó világ mostanság a Várfürdőben. A novemberi testületi ülésen már az interpellációk alatt lehetett érezni, hogy komoly vita lesz a fürdőt üzemeltető kft által készített 2010. évi jelentésből és a 2011-es előzetes tervekről. Hat képviselő (a civilek mellett Dr. Párducz László, Torma Béla is) megszavazta azt, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljon a testület a Gyulai Várfürdő helyzetéről, de ez sajnos nem volt elég. Így maradt az ötödik napirendi pont.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

7. oldal / 28