Gyulai Városbarátok Köre

Hírmorzsa

1937 után újra kiadtuk a Gyula város utcái és terei  című könyvet! 

Kapható: IQ Könyvesbolt (Kossuth tér), MÁTÉ Papírboltok, Mogyoróssy János Városi Könyvtár, Piac (Szabó Józsefnél)

Események


Románvárosi eredmények, remények PDF Nyomtatás E-mail

Az elmúlt négy évben képviselőjelöltünk Dr. Ruzsa György naprakészen tájékoztatta a Városbarátok önkormányzati képviselőit Románváros napi problémáiról. Tolmácsolta az ott lakók kéréseit is, így Durkó Károly és Szalai György jól tudta képviselni a városrész érdekeit.

A Gyulai Városbarátok Köre az elmúlt négy évben sok esetben szót emelt a Nagyrománváros közlekedésének ésszerűsítése érdekében. Többszöri interpellációnknak köszönhetően jutott el mai állapotáig a Pomucz-tér. Festéket vettünk, segítettünk a Románvárosi óvoda kerítésének lefestésében. Kiálltunk a román iskola - mint a városrész és Kelet-Gyula egyetlen oktatási intézménye – ügyéért, melynek köszönhetően az továbbra is városi fenntartású intézmény maradt, így Gyula nem veszítette el újabb oktatási intézményét. Kezdeményezésünknek köszönhetően több száz aláírást sikerült gyűjteni az Eminescu utca felújítása ügyében, ennek eredménye, hogy elkészült végre a útfelújítás pályázati anyaga. Az elutasítás után a pályázat vélhetően újra elbírálásra kerül. Nem hagytuk, hogy ésszerűtlen és elkapkodott döntés következtében a nagyrománvárosi  GYIVI-s lakóotthonba olyan gyermekeket helyezzenek el, akik veszélyeztetik a közrendet. Aktivitásunknak köszönhetően utcát neveztek el a fejlődő Gyula egyik kialakítójáról és kiemelkedő főjegyzőjéről Jusztin Popovicsról. Kezdeményezésünknek köszönhetően fel lett újítva a Háromszög Kocsma épülete (a volt Marosán-ház).

 - deák -

 
Kohán Európában PDF Nyomtatás E-mail


Ezt kell írnom, hiszen ez történt. Kohán György művei 34 év óta először eljutottak a Kárpát-medencén kívülre is. A polgármester, dr. Perjési Klára és lelkes segítői, legfőképpen Lindenbergerné dr. Kardos Erzsébet kulturális tanácsadó és dr. Havassy Péter múzeumigazgató kitartó munkája eredményeként a festő művészete kijutott Európa fővárosába, Brüsszelbe. A zseniális gyulai festőnek a világ kulturális áramlataitól való elszigeteltsége ezzel a kiállítással remélhetőleg megszűnt. Valami szerencsésen elkezdődött.

Bővebben...
 
VAN VÁLASZTÁS! PDF Nyomtatás E-mail

A Gyulai Városbarátok Köre polgármesterjelöltje és képviselőjelöltjei az önkormányzati választáson induló szervezetek, pártok közül elsőnek adták le 2010. augusztus 25-én a helyi választási bizottságnál ajánlószelvényeiket. Köszönjük a néhány nap alatt kapott több ezer ajánlócédulát, amely azt jelzi: van lehetőség városunkban a lokálpatrióta, igazán városbarát fordulatra!

Jelöltjeink: 

Bővebben...
 
A VÁROSBARÁTOK KÉSZEN ÁLLNAK! PDF Nyomtatás E-mail

A Gyulai Városbarátok Köre testületei döntöttek arról, hogy az egyesület polgármesterjelöltet és egyéni képviselőjelölteket indít a 2010. évi önkormányzati választásokon. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete döntött arról, hogy a Városbarátokat támogatja az októberi voksoláson. A Városbarátok örömmel fogadták testvérszervezetük nyilatkozatát és továbbra is készek arra, hogy más civil szervezetekkel, a gyulai emberekkel egyeztetve alakítsanak ki közös programot a város fejlődéséért. Ezzel kapcsolatban minden véleményt, javaslatot szívesen látnak a szervezet tagjai, jelöltjei.

Idén a korábbi 14 egyéni választókörzet helyett már csak 10 egyéni választókörzetben választhatnak maguknak képviselőt a helyben élők, a kompenzációs listán elnyerhető mandátumok száma 9-ről 4-re csökken. Legfontosabb változás, hogy megszűnt a belvárosi, az újvárosi választókörzet, szavazóköreiket a környező kerületekhez csatolták. Gyulavárit és Dénesmajort  ősztől csupán egy képviselő jeleníti meg a testületben, Újvárinak és Paradicsomnak is egy közös képviselője lesz. Németváros a Belváros és Újváros egy részével alkot majd egy választókörzetet. A polgármestert továbbra is közvetlenül választhatjuk meg. Az ajánlószelvényeket augusztus 16-tól kapja meg mindenki postai úton. Az önkormányzati választás  október 3-án lesz, kampányolni még a voksolást megelőző napon is lehet.

Durkó Károly a Városbarátok polgármesterjelöltje
Bővebben...
 
Jön az új Gyula könyv! PDF Nyomtatás E-mail

Szeptembertől kapható a Gyula régen és ma könyvsorozat nyolcadik kötete. A gyulaiak összefogásának, támogatásának és egy civil pályázatnak köszönhető, nem közpénzből készült új album a „Volt egyszer rég” címet kapta. A kötet bemutatója szeptember elsején 18.00 órától lesz a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban,


A szerzők minden eddiginél nagyobb terjedelemben, mintegy 240 oldalon dolgozták fel kilenc egykori gyulai üzem, a kisvasút, az 1-es iskola, a tanyasi iskolák történetét. Külön fejezet idézi fel a régi (1945 előtti majd az 1960-70-es évek) Gyula hangulatát, a mára lebontott, vagy éppen akkor épült házakat. A közönség először láthatja Halmos Béla fotóit, köztük a lebontott Béke sugárúti polgári házakkal. Misley Ervin fényképész háború előtti üvegnegatívjai pedig az ismeretlenségből, sok-sok év lappangás után kerültek elő a XX. század első felének gyulai piaci képeivel, futballistáival, cserkészeivel, polgáraival…A mostani kötet várhatóan mosolyt csal majd az arcokra és könnycseppet a szemekbe azzal, hogy feldolgozta sok gyulai ember egykori munkahelyének életét: a Harisnyagyár a Tejporgyár, a Kötőipar (kisgyár), a Vízgép, a BUBIV, a Szabóipari Ktsz, a Háziipari Szövetkezet történetét és szól a régi Cementipari Vállalatról, az egykori Relégyárról is. A könyv szakmai lektora dr. Erdész Ádám, a Békés megyei Levéltár igazgatója.


Durkó Károly

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

9. oldal / 28