Gyulai Városbarátok Köre

Hazatért a Húsipari Gyűjtemény! PDF Nyomtatás E-mail

Október 31-én hazaszállították Gyulára az év elején Békéscsabára elvitt gyulai Húsipari Gyűjteményt. A Városbarátok kezdeményezésére visszatért múzeumi anyagot régi gyulai hentesmesterek adták össze, hogy városunk megőrizze az egykor szebb napokat látott gyulai húsipar múltjának ereklyéit.

Időközben eldőlt, hogy a régi gyulai vágóhíd vevője elállt vételi szándékától. A Városbarátok részéről Szalai György, az Önkormányzati Képviselőtestület Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottságának elnöke kezdeményezte, hogy a kapott előterjesztéssel szemben ne adjuk el pályázaton keresztül, mindössze 20 millió forintért ezt a régi, patinás, ipari műemléket, inkább (megfelelő rendbehozatal után) költözzön vissza régi-új helyére a Húsipari Gyűjtemény. Az épületben pedig megkezdheti működését a Gyulai Kolbászklub.

A bizottság támogatta a javaslatot. A képviselőtestület október 22-i üléséndr.Perjési Klára polgármester le akarta vetetni napirendről ezt a kérdést, amelyet a városbarátok megakadályoztak. A képviselőtestület végül - Durkó Károly városbarát képviselő javaslatát elfogadva - döntött arról, hogy a régi gyulai vágóhidat nem adja el a város, a Húsipari Gyűjteményt belátható időn belül újra itt helyezik el. Az épületben élő múzeum jöhet létre. Olyan gasztronómiai rendezvényekkel, amely a gyulai kolbász megkapott hírnevét lenne hivatott visszaállítani. Több gyulai hentesmester is kijelentette: támogatja a Városbarátok elképzelését. Az első, aki jelezte egyetértését a tervekkel, Zám András a Gyulai Húskombinát egykori vezetője volt.