Gyulai Városbarátok Köre

Ment a gőzös... PDF Nyomtatás E-mail

ÚJRA MEGTELT A GYULAI MOZI, A ROYAL MOZGÓKÉPSZÍNHÁZ!

A gyulai moziban régóta nem látott tömeg előtt került sor 2007. december 30-án délután öt órakor, az épület homlokzatáról több mint 80 éve eltűnt színes üvegmozaik ünnepélyes átadására. Júliusban sem volt elég a néhány pótszék, most még többen álltak a széksorok mellett, sokan az előtérben, vagy az utcán álltak, és az üvegmozaikban gyönyörködtek a rendezvény és a filmvetítés ideje alatt…

Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Köre elnöke, kulturális tanácsnok köszöntötte a jelenlévőket. Felidézte az 1970-es évek városát - már ekkor sem láthattuk a Béke sugárút elején elbontott polgári házakat, a Polgári Kör épületét, a kisvasutat, az Otthon Kávéházat. Később lebontották a Városház utcai régi épületeket is...Van viszont,amit meg lehet menteni, rekonstruálni - ilyen ez a mostanra elkészült üvegmozaik.

Durkó Károly szólt az értékvédelem fontosságáról - a Városbarátok kezdeményezésére sikerült tartalommal megtölteni az erről szóló városi rendeletet, az eredmény most itt látható. Gyula lelkének egy részét most visszakapta. Kérem őrizzék meg a városnak – mondta.

Béres István Gyula Város Kós Károly díjas főépítésze méltatta az épület és a helyreállítás jelentőségét, felidézve a közelmúlt, és a régi Gyula építészeti örökségéről szóló vitákat.

Balla Tibor (Csonti) beszámolt a mintegy 10 négyzetméter (!) felületű üvegablak újjászületéséről. Köszönet az önzetlen segítségért Andruska Annának, Kónya Bélának, Juhász (Buga) Józsefnek. Az alkotók (Melczer Péter, Szilcz Marianne,Hakkker Pál)előtt is le a kalappal: hideg decemberi szélben a jeges tűzoltólétrákon hordták fel a tetőre az új ablak darabjait... Hőgyes Elek kivetítős illusztrációját szívesen fogadta a közönség.

Szilcz Marianne üvegtervező művész, a Gyulai Művésztelep alkotója meghatottan beszélt az elmúlt hónapok munkájáról, Gyula városa iránti szeretetéről. Végül Durkó Károly megköszönte a hozzászólásokat, és bejelentette: az időjárástól függően (remélhetőleg koratavasszal) lekerülhetnek a Komló épületéről a most látható "feliratok". A homlokzaton - a tulajdonos aktív részvételével - újra feltűnhet az eredeti felirat: Komló Szálloda. A következő egy-két év feladata pedig az lesz, hogy régi híréhez méltó állapotba, és funkcióba kerüljön a patinás épület. A rövid beszédek alatt már látható volt a mozi homlokzatán az éjszakai kivilágítással ellátott "Royal Mozgószínház" üvegmozaik, a termet zsúfoltan megtöltő publikum pedig együtt nézte meg Koltai Róbert új filmkomédiáját, a Megy a gőzöst...