Gyulai Városbarátok Köre

Megalakult a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete PDF Nyomtatás E-mail

 

Több mint kéthónapos előkészület után Gyulán is megalakult a Gyulai Kolbász és más hentes termékek régi jó hírét ápolni akaró szervezet. A szervezet elnöke Matula László, az elnökhelyettes Csíkos Dániel lett. A titkárTúri Sándor, elnökségi tag lett Dékány Ferenc, és Pántya János, a tagok között találjuk Bezdán Jánost , a Húsipari Szakszervezet gyulai elnökét is.

 

 

 

A gyulai hentes múlt felelevenítése, és az ahhoz kapcsolódó régi emlékek megőrzésének igénye még akkor vetődött fel nyilvánosan, amikor a gyulai Városbarátok kezdeményezték a Békéscsabára elszállított Gyulai Húsipari Gyüjtemény hazahozatalát és a régi közvágóhíd épületében működött kiállítás visszaállítását. Nos, a gyüjtemény azóta már Gyulán van, a gyulai hentesek és sok régi a húsiparhoz kötődő személyiség (pl. Stéberl Ilona, Zám András ), támogatja a gyüjtemény régi - új helyére való visszahelyezését, élővé tételét.

 

 

Az egyesület vezetői bejárást tartottak a régi vágóhíd helyszínén. A jelen szomorú, a jövő - ha a város is engedi - szebb is lehet...

 

 

 

 

 

A hentesek egyesülete jó gazdája szeretne lenni az 1868-ban átadott régi vágóhíd városi tulajdonban lévő épületének. Vállalnák, hogy újra berendezik, őrzik, és gyarapítják a gyüjtemény-kiállítást, és gondolkodnak azon is, hogyan lehetne a szélesebb rétegeknek is bemutatni a házi Gyulai Kolbász gyártását. A 2008-as esztendő amúgy is kötelez minket a hagyományápolásra, hiszen 140 éve adták át a gyulai közvágóhidat, 120 éve született, és 60 éve halt meg Stéberl András, aki világhírűvé tette a Gyulai Kolbászt, 30 éve adták át a Gyulai Húskombinát modern új üzemét a Kétegyházi úton.