Gyulai Városbarátok Köre

A kevesebb néha több... PDF Nyomtatás E-mail

 

Nem mindennapi izgalmat jelent Gyula város képviselő-testületi üléseinek interpellációs időszaka. Ilyenkor könnybe lábadt szemekkel idézhetik fel az egyéni választókörzetből mandátummal rendelkező "politikusaink" a bennük szunnyadó, választókörzetükkel való törődési kényszert. Olyannyira, hogy ha egy "listás" képviselő interpellálni merészel (mert erre tényleg megkérte az a fránya választó), képesek duzzogni, mondván ez az én váram, miért kotnyeleskedsz a máséba? Nos persze ez csacsiság, hiszen a listás képviselő is a városban élő polgárok érdekeit képviseli (reméljük...), az egyéni képviselőket "megillető" évi 2 millió forint választókörzeti osztás pedig már rég nem a jog, inkább a szokásjog által fenntartott lehetőség. Na mindegy. Szóval interpellálni jó, csak nézze a választó, ahogy meghalok érte a tévé előtt!

 

Így volt ez április 24-én csütörtökön is. Alt Norbert (Fidesz-MPSZ) például amiatt fejezte ki aggályát, hogy a pálinkafesztivál rendezvényeiért fizetni kellett. Később Erdmann Gyula volt emdéefes képviselő, alpolgármester is duzzogott. Elismerte a várost pozitívan népszerűsítő sajtómunkát (hajrá Duna TV!- a szerk.), de...őt az bántotta igazán, hogy a sok forgós és vurstlis miatt a gyulai vár már nem is látszott. Így még a török sem vette körbe a várat 1566-ban -mondta (de igen...-a szerk.). Nyilván nehéz megszokni azt, hogy egy magának rangot szerző rendezvény megtöltve a környéken az összes szállodát, panziót, és illegális szálláshelyet szerény belépőt szed, egyébként színvonalas koncertek megtekintését is biztosítva. A város eldöntheti: átengedi más településnek ezt a nemzetközi jelentőségű gasztronómiai produkciót, vagy hagyja, hogy az továbbra is (idegenforgalmi) hasznot hozzon a városnak?

Kukáztunk is rendesen... Görgényi Ernő (Fidesz-MPSZ) páldául - ahogy ő mondta - a Romániából érkező guberáló turizmusra hívta fel a figyelmet. Beszterczey László (Ipartestület), és Kóra János (SZDSZ) hasonlóan izgatottá vált mint képviselőtársuk, megerősítve azt, hogy a probléma létezik ( mi láttunk már magyarországi guberálót is szép számmal, az senkinek se fáj? - a szerk.) Perjési Klára polgármester higgadtan próbálta hűteni a kedélyeket, mondván, vannak guberáló (kóbor) kutyák is ám, és különben is, miért nem teszi ki a gyulai polgár jó időben a kukát az utcára? Már hajnalban jönnek...-mondta elcsukló hangon a guberálók alakját idézve Görgényi képviselő, mire a polgármester asszony merészen közbekérdezett. Mi a hajnal? Számmisztikai fejtegetések után 4 és 5 órában egyeztek meg (azt már nem is merem boncolgatni, hogy magyarországi, vagy romániai idő szerint?).

Más. Tóth Sándor(MSZP) volt választókörzeténél autózva a Nürnbergi utca aszfaltjának borzasztó állapotára lett figyelmes (mit szólna ehhez Albrecht Dürer, és az apja?). Galbács Mihályalpolgármester a Csabai úti tó körül eluralkodó autós zűrzavarra hívta fel a figyelmet. Az itt gyöngyöző tavat az önkormányzat bérbe adta - horgászati célokra. Aztán megjelent egy bérbe kirakott autó a vízparton, majd a bérleti (nulla forintos) szerződés most már elkent módosítása után még további meseautók várhatók a vízparton. Érdeke ez a városnak? - kérdezte a körzet képviselője. Hosszas vita alakult ki a kérdésről, amelyben a polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ezt a helyzetet piszkáljuk, nem lesz szponzor pénze a tavat birtokló bérlőtől a kézilabdás lányoknak. Durkó Károly (Városbarátok) tanácsnok nemes egyszerűséggel arra szólította fel a magáról kissé megfeledkezett polgármestert, hogy ne éljen a zsarolás csúnya eszközével.

Folytatás következik. A tanácsnok később felhívta még a figyelmet arra a (telefon)vezetékre, amely ott fityeg 1 méter magasan a zeneiskola épületéből. Torma Béla (Fidesz-MPSZ) a törökzugi játszótér rongálásáról és felújításának szükségességéről is beszélt (a többit nem értettük). Szabó Árpád alpolgármester (MSZP) azt ígérte, segít neki. Erdei Zoltán (független) képviselő közmunkásokat követelt váriba, Cséfán Tivadar (ÖGYE) pedig a Dobozi úti fuvarosokat sújtó közlekedési táblák ellen emelt szót. Lassan véget ért az interpellációk órája, zárult a testület móka tára. De ha tetszik, ha nem egy hónap múlva újrakezdjük Laci, Pisti, Edit, Klára. Csak legyen még kiért felszólalni.

- vbk -