Gyulai Városbarátok Köre

Értékvédelem - újabb megújuló gyulai épületek PDF Nyomtatás E-mail

 

Idén is megújulhat több városképi jelentőségű épület Gyulán. A Városbarátok kezdeményezésére idén is 3,5 millió forintot különített el az ezévi költségvetésben a képviselőtestület. Márciusban a Durkó Károly Városbarát képviselő által vezetett Ad-hoc Bizottság döntött a pályázati kiírásról, egyben harminc, városképi szempontból fontos, de elhanyagolt épület tulajdonosát is tájékoztatta a pályázati lehetőségről, a szükséges adatlapokat is megkapták az érdekeltek. A 2008. június 17-én ülésező Ad-hoc Bizottsághoz nyolc pályázat érkezett, csaknem 19 és félmillió beruházási összértéket vállalva több mint 10 és félmillió forintra pályáztak a tulajdonosok. A nyolc pályázóból hetet támogatott a bizottság, így csaknem 19 és félmillió forintba kerülő felújítást mozdított elő a 3 és félmillió forint értékvédelmi keret. Az Ad-hoc Bizottság javaslatát a Szalai György Városbarát képviselő által vezetett Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság is jóváhagyta 2008 július 8-ai ülésén.

 

A felújítási - állagmegóvási munkák már meg is kezdődtek több épületnél (Eszperantó tér 1. Gyulatourist, Herczeg Gábor műhelye, Apor tér 6-8, Katolikus Egyház iskolai kollégium, Vár u. 6-8 "Háromszög kocsma"- a volt Marosán ház, Megyeház u. 4-8. a volt Harisnyagyár épületrésze), megújulhat a Pejréti Vadásztársaság Szabadkígyósi út melletti tanyája, a Dózsa György út 30. alatti ház is. Sokak örömére elkezdődhet az értékvédelem által szintén támogatott Komló épületének külső rehabilitációja is.

 

 

 

 

 

 

 

Az Ad-hoc Bizottság kezdeményezte a támogatási keret 1,5 millió forinttal való emelését, a 2008-as költségvetés módosítását is. Látható ugyanis, hogy a gyulai polgárok partnerek a város szépítésében, a támogatás többszörösen megtérül (és a város idegenforgalmi életére is pozitív hatással van). A képviselőtestület Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottsága is támogatta a kezdeményezést. A forrás biztosításával a 2007-es esztendő után további támogatást kaphat a Dobozi úton található Stéberl - villa, a tulajdonos - önerő vállalása esetén - folytathatja a felújítást.