Gyulai Városbarátok Köre

Kohán kiállítás 2009 márciusában a piktorok városában, testvérvárosunk lehet Nagybánya PDF Nyomtatás E-mail

Június 19-21-én hivatalos látogatást tett Nagybányán Durkó Károly kulturális, turisztikai és sport tanácsnok, és Bagyinszki Zoltán az önkormányzat kulturális tanácsosa. A városi küldöttséget a XX. századi magyar festészet bölcsőjének számító város kitűnő festőművésze, Véső Ágoston fogadta.

 

 

 

 

A Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület vezetője áttekintést adott a város művészeti életéről. Nagybányán több kiállítótér is található - ezek közül az Üzletemberek Házaként elnevezett régi, de szépen helyreállított ház kiállítóterme a legrangosabb, a régi festők által is kedvelt Fő téren.

 

 

 

 

A Corvin János Múzeum igazgatója, Dr. Havassy Péter támogatásával megállapodás született arról, hogy 2009 márciusában Kohán György műveit bemutassa Gyula városa a nagybányai közönségnek, Gyulára pedig először kortárs nagybányai művészeket várnánk alkotásaikkal.

A Ludescher István alpolgármesterrel (RMDSZ) folytatott tárgyaláson felvetődött a testvérvárosi kapcsolat kezdeményezése is. Nagybánya 130 ezer lakosú nagyváros, a magyar lakosság aránya 10%. A Magyarországon, Gyulán élő románok kulturális szövetsége évek óta kitűnő kapcsolatot ápol a nagybányai kulturális élet magyar és román képviselőivel, örömmel támogatják a testvérvárosi kapcsolatfelvételt.

A kulturális kapcsolatban rejlő lehetőségek mellett nem elhanyagolhatóak a turisztikai adottságok. Nagybánya mellett korszerű szállodákkal, infrastruktúrával ellátott síparadicsom található, a máramarosi emberek sokasága pedig szereti a fürdőket, Magyarországra (pl. Hajdúszoboszlóra) jár pihenni. A kapcsolatfelvétellel Gyula városa is lehetőséget kaphat a bemutatkozásra...

 

 

Durkó Károly Városbarát képviselő minderről tájékoztatta a város képviselőit, a testület 2008. június 26-ai ülésén. Kezdeményezte a testvérvárosi kapcsolatfelvételt, amelyet szeptemberi ülésén fogadhat el a testület. Ludescher István nagybányai alpolgármester mindenesetre jelezte: örülne, ha Nagybányán, a város jelentős szeptember végi rendezvényén Gyula és Nagybánya képviselői már alá is írhatnák a testvérvárosi megállapodást.