Gyulai Városbarátok Köre

A Városbarátok kezdeményezéséről írják PDF Nyomtatás E-mail

 

Forrás: www.gyulanet.hu

Évtizedek óta pusztul az a Stéberl család által építtetett Dobozi úti villa, ami hajdan a környék egyik legszebb épülete volt. A tulajdonosnak eddig semmiféle anyagi forrás nem állt rendelkezésére a felújításhoz, most azonban az értékvédelmi rendeletnek köszönhetően elindultak a munkálatok. A Műemlék-városképvédelmi Ad Hoc Bizottság legutóbb 450 ezer forint odaítéléséről döntött.

A hajdani impozáns villa egykoron a gyulai húsipar megteremtőjének Stéberl Andrásnak és családjának szolgált nyári rezidenciául, akkoriban sokan csodájára jártak az épület szépségének. Az állagromlás egyértelműen onnan datálható, amikor az ingatlan a termelőszövetkezet tulajdonába került és irodahelyiség funkciót töltött be, ezt követően hosszú évek után került ismét magántulajdonba, de már ugyancsak lepusztult állapotban. A jelenlegi tulajdonosnak nem volt pénze a felújításra, éppen ezért az épület nagy része mára lakhatatlanná vált.

 

 

 

 

- Annak idején a Városbarátok Köre kezdeményezte, hogy a város pénzt is biztosítson a már meglévő értékvédelmi rendelethez. A három és fél millió forintos támogatás eddig több, mint tízmillió forintot mozgatott meg a városban, az pedig külön öröm, hogy idén további másfél milliós összeget különített el az önkormányzat a célok megvalósításához, így már összesen 4, 5 millió forintot tudunk a pályázók között szétosztani - fogalmazta meg a villánál tartott sajtótájékoztatón Durkó Károly a Városbarátok elnöke.

A Dobozi úti ingatlan felújításhoz természetesen nem elegendő a most megszavazott 450 ezer forint, a tervek szerint a tulajdonos együttműködésével viszont elképzelhető, hogy néhány éven belül, különféle forrásokból sikerül annyi támogatást szerezni, hogy régi pompájában tündököljön az impozáns épület.

Alt Norbert, a Fidesz önkormányzati képviselője a hosszútávú elképzelésekről beszélt.

- A helyreállítás célja többrétű. Egyrészt szeretnénk megmenteni egy értékes épületet, másrészt azt is a célok között fogalmaztuk meg, hogy a villa majdan közösségi és turisztikai célokat szolgáljon. A tervek között szerepel egy területi szolgáltató közösségi szoba kialakítása, de szeretnénk a Stéberl családnak is emléket állítani. Amennyiben ez megvalósul, egy közösségi-turisztikai szolgáltató központ jönne létre a villában, természetesen a tulajdonossal egyeztetve és úgy, hogy az épület a lakófunkcióját ne veszítse el. A munkálatokhoz szükséges további pénzeket a civil szervezetekkel összefogásban kívánjuk előteremteni.

Fotó:Gyulai Hírlap