Gyulai Városbarátok Köre

Testvérvárosunk lett Nagybánya PDF Nyomtatás E-mail

 

Testvérvárosa lett Gyula városának a XX. századi magyar művészet bölcsője, Nagybánya. Az ezzel kapcsolatos dokumentumot 2008. szeptember 25-én hagyta jóvá a képviselőtestület, este pedig Szabó Árpád alpolgármester vezetésével már el is utazott a kis városi küldöttség Nagybányára.

 

 

 

 

A küldöttség tagja volt még a kapcsolatfelvételt a nagybányai alpolgármesterrel Ludescher Jánossal  kezdeményező Durkó Károly, Szalai György a Gazdasági Bizottság elnöke, valamint a Román Kisebbségi Önkormányzat elnökségi tagja, dr. Ruzsa György.

A testvérvárosi szerződést ünnepi testületi ülésen írta alá Nagybánya polgármestere, és Gyula alpolgármestere.

 

 

 

 

 

Kapcsolatfelvétel 2008 nyarán Nagybányán.

 

 

A képen balról Ludescher János alpolgármester(Nagybánya) és Durkó Károly tanácsnok (Gyula)

 

 

A gyulai küldöttség találkozott még Véső Ágoston festőművésszel, aki a nagybányai-felsőbányai magyar művésztelep vezetője.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az új kapcsolat eredményeképpen már szeptember elején egy gyulai képzőművész Fábián Irén dolgozhatott 10 napig a felsőbányai művésztelepen, előkészítés alatt van Kohán György (Gyulavári, 1910 - Gyula, 1966) Kossuth díjas festőművészünk nagybányai kiállítása, és a nagybányai művésztelep alkotóinak gyulai bemutatkozása.

 

 

 

 

 

A Kohán-kiállítás tervezett helye Nagybányán

 

 

A nagybányai Németh László Gimnázium is szívesen alakítana ki partnerkapcsolatot gyulai iskolával. A Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium már meg is tette az első lépést az együttműködésre. Komoly lehetőségek vannak a turizmusban is: Máramaros megye a téli sportok űzőinek kedvelt pihenőhelye, a nagybányaiak pedig kedvelik a gyógyfürdőket, sokan járnak Hajdúszoboszlóra üdülni.

Mutassuk meg nekik Gyula városát is!