Gyulai Városbarátok Köre

Városházi tudósítás, Interpellációk aranykora PDF Nyomtatás E-mail

Viszonylag éberen gyülekeztek a "honatyák" Gyula város képviselőtestületének 2008. október 30-ai ülésére. Az évszakhoz képest szokatlanul kevés ásítozást először nem értettük, később pedig csak kapkodhattuk a fejünket az ide-oda cikázó interpellációk elől - a végén már úgy összekeveredett minden, hogy az od--vissza lehallgatási, adatgyűjtési, megfigyelési pártvádaskodások mellett csak a szegény néhány megmaradt szúnyogot sajnáltuk:velük már senki nem foglalkozik, ott döglenek majd meg a hidegben. És még jól nem is drénezték, vagy hallgatták le őket.

Szúnyog és péksüti

 

Tóth Sándort (MSZP) bizonyára csíphették nyáron a szúnyogok, mert szerinte az irtásuk nem volt megfelelő. Áldozatkészségét ennek ellenére jelezte a képviselő: csak a turistákat ne csípjék! - sóhajtott, miután meghallgatta Megyeri Sándor főosztályvezető tájékoztatóját a szúnyoggyérítésről (a teljes összegre nem is volt szükség a munkához). Görgényi Ernő (Fidesz-MPSZ) a csigakerti kutak öntözési célokra való átminősítését, a "vizes élőhely" kialakítását egyértelműsítette (2009 tavaszára nem megtörténhet, hanem megtörténik). Jó legyen - volt a válasz. Gajda Róbert (Fidesz-MPSZ) ismét felidézte a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzési ügyet, ahol a Gyulakonyha Kht. volt a nyertes. Tóth Sándor szocialista képviselő figyelmét hívta fel az eljárás ellenőrzésének eredményére, amellyel egyetértett. Perjési Klára más szemüvegen látta a péksüti, ebéd, gyümölcsbeszerzés ügyét, majd kérdezve bírált: az a kérdés, hogy ez a pályázat kellően megalapozta-e azt, hogy a város a legkedvezőbb ajánlatot tudja elfogadni? Gajda Róbert válasza: mindenkire ugyanazok a törvények, szabályok vonatkoztak. Kérte Marik Mihály vizsgálatvezetőt, számoljon be az eredményről. Kérdések is érkeztek a képviselőtől: törvényes volt az eljárás? Igen! Volt lopás? Nem! Tóth Sándort nem nyugtatta meg a kérdezz - felelek játék sem, vitát generált, de Görgényi Ernő kihúzta az áramot adó dugót a konnektorból (interpellációról nem nyithat senki vitát...).

 

Nem volt szép

 

Durkó Károly (Városbarátok) köszönte a Kossuth téren visszahelyezett lépcsőkorlátot, és várja a Magyar Posta válaszát és postaládáit a volt 1-es iskola épületére, és esetleg a románvárosi volt Marosán házra (Háromszög Kocsma). Amiben viszont nincs köszönet: egy októberi előterjesztés "Gyula város egyes lakótelepeinek, hídjainak, közterületeinek elnevezéséről" úgy készült el, hogy abba nem lettek beépítve az elmúlt 2 és fél évben ebben a témában elmondott javaslatok, így pl. a Városbarátok interpellációi.

Hiába javasoltuk a román kisebbségi önkormányzat kérésére már jó egy éve, hogy Jusztin Popovitsról nevezzünk el egy kis utcácskát Románvároson (32 évig Gyula főjegyzője, majd polgármestere volt, sokat köszönhetett neki a kiegyezés után fejlődésnek indult városunk). Feleslegesen beszéltünk arról, hogy a Kohán család kérésére a Kohán György nevét viselő utca kapjon más elnevezést. Amnézia uralkodott a városvezetés fejében azzal kapcsolatban is, hogy egy éve már - M. Szabó András 1956-os gyulai polgármester kérésére - kértük: az 56-os emlékmű környékét nevezzük Október 23-a térnek. És többen szívből utálhatják a Kis-Körös, vagy Ó-Körös nevet, hiszen valakik nagyon nem akarják, hogy egyáltalán tárgyaljunk Békéscsaba és Békés városával az Élővíz-csatorna nevének megváltoztatásáról. Szép is mondani a turistának, hogy sétáljon meghitten a gyulai Élővíz-kanális partján...

 

 

 

 

Fotó:Such Tamás

 

A furcsa az egészben az, hogy 2008. május 26-án (az előterjesztés szerint) a "városvezetői, neves szakemberei, és helytörténészei" megbeszélték amit meg kell. Furcsa, hogy a város polgármesterének most nem hiányzott erről a tárgyalásról a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége, a Gyulai Városbarátok Köre, a Gyulai Ipartestület, a Gyulai Német Kisebbségi Önkormányzat, a Gyulai Román Kisebbségi Önkormányzat stb. Nem hiányoztak hát a civilek, a gyulai emberek... elég volt az előterjesztéshez Dr. Czeglédi Imre (az előterjesztésben csak Dr Ceglédi Imre) készülő könyve, és annak néhány felvetése ( nagyra tartjuk Dr. Czeglédi Imre tudását, a módosítások, pontosítások zömével egyet is értettünk, a baj az, hogy őt valamire felhasználták egyesek). A Városbarát javaslatokat később a napirendi pontnál megismételték a Városbarátok. Így Jusztin Popovits nevet kaphat(na) a jelenlegi fiatal, és házszám nélküli Fehérló utca - Bartóki László (SZDSZ) a körzet képviselője nemmel szavazott -, a gyulavári Kohán György utca a térség első, itt váriban működött pálinkafőzde (1720) tulajdonosáról (Salamon) lenne elnevezve, A Göndöcs-kertben az Eötvös utca felőli oldalon a Béke sugárútról indulhat majd a Kohán sétány (szemben működött egykor a múzeum, a művésztelep, jobbra ott van a művész mozaik alkotása, a mester is sokszor sétált itt). Ezeket a javaslatokat elfogadta ugyan a képviselőtestület, de Szabó Jenő (MSZP) a kulturális bizottság elnökének korábbi javaslata bekerült a döntésbe. Eszerint arról szavaztunk, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni róla... A képviselők így adtak egy pofont a Luca székének.

Novemberben így legalább érkezhetnek további javaslatok (lakossági észrevétel: Bródy Imre, Kóhn Dávid is megérdemelne legalább egy zugot...), és lesz idő átgondolni azt is, törődünk-e rendesen a hagyományainkkal, értékeinkkel...Majd tessék megmondani a lakosságnak is, mennyi pénzükbe fog kerülni mindez!-szólt "le" a Városbarátoknak a testületi ülésen Perjési Klára polgármester ( a nemcsak magát nagynak látni akaró, de valóban rangos városvezető arról ismert, hogy egyesek szemében népszerűtlennek tűnő döntéseket is végigvisz - a szerk). Elkerülte a figyelmét a városvezetőnek az, hogy a javaslatok többsége nem kerül pénzbe, a Harruckern tér egy része névváltozásának finanszírozására (Október 23-a tér) pedig egy városi pénzalap létrehozását javasolják a Városbarátok. Folyt. köv.

 

 

 

 

Sajtótájékoztató az Erkel szobornál. A Városbarátok nem értik, miért hagyták ki az egyeztetésekből az embereket, a civileket, a kisebbségi önkormányzatokat.

 

Fotó:Gyulanet

 

Dűlőre vitt kérdések

 

Az októberi utcai harcok után még Cséfán Tivadar (Összefogás Gyuláért) nem fogadta el a Rossu dűlőn végzett munkát: ő nem gréderezést kért, és nem szereti itt énekelni az "Akácos út,ha végig megyek rajtad én..."-kezdetű nótát sem. Járjuk be a dűlőket!-javasolta (jó levegőn ez jót tenne a fejeknek is-a szerk). Juhász János (SZDSZ) közvilágítást követelt a Szilvásba, Kóra János (SZDSZ) az elkerülő út felújítására várt válasz újabb elmaradásáért bosszankodott. Galbács Mihály (Fidesz-MPSZ) alpolgármester az MSZP helyi elnökének Leel-Őssy Gábornak a Gazdasági Bizottsághoz írt, és ott közzétett, a gazdasági helyzet miatt aggódó levelét olvasta fel. Elfogadja? Kérdezte szigorúan a polgármestert. És akkor mi van? Jött a diplomáciai körökben is csettintésre méltó válasz. Kónya István (Fidesz-MPSZ) a reggeli piaci buszjáratokat köszönte, viszont sérelmezte, hogy a friss gyümölcsöt,zöldséget vásárló embereket már nem hozza vissza a busz délelőtt 9 és 10 között (Jogos! - a szerk). Ezután egy huszárvágással az ebtartási rendelet felülvizsgálatát kérte a képviselő.

Torma Béla (Fidesz-MPSZ) interpellációját Daróczi László (Városgazdálkodás) foglalta össze. Mivel ők végzik a parkolók kialakítását a Törökzugi lakótelepen, kerüljön oda az erre elkülönített pénz. Így már mindenki értette, és megszavazta. Sok a rozsdás villanyoszlop! - következett Görgényi Ernő. Majd folytatta: belső ellenőrzés keretében információt kért a polgármester a városi cégek vezetőitől arról, kapcsolatban álltak, vagy állnak-e az UD Rt-vel? Köztisztviselőket felhasználni ilyesmire... mire is? Kérdezte a képviselő. Az ügyből egy nem éppen elegáns politikai vita bontakozott ki. A polgármester a Darázs és Tsa (bank)közbeszerzési tapasztalanságának emlegetésével vágott vissza, és arról beszélt, hogy a gyulaiakért cselekedett, hogy ne féljenek (mi lenne, ha minden párt befejezné végre az A,B,C listázást ?- a szerk). Volt itt országos hálózat 2006-ban - jelzett szelíden Perjési Klára. Én sem vettem volna elő a bankszámla ügyet, önnek is volt felelőssége ebben, tetszik tudni, mire gondolok... -válaszolt mosolyogva Görgényi Ernő (Nocsak, mire? - a szerk).

 

Sötét és homály

 

Ezután Erdmann Gyula (Jobboldali Frakció) alpolgármester kezdte gyalázni a Gyulai Várfürdőben tapasztalt állapotokat. Kinn voltam a wellneszben - osztotta meg mindenkivel a hétvégi programját. Élményfürdő sötétben és homályban, klórozott víz, tocsogó víz a mellékhelységben, túl meleg szauna, rossz szellőzés, igénytelen burkolat a legolcsóbb bóvliból - csak úgy cikáztak a bírálatok (hát ez nem kerül majd rá a Várfürdőt népszerűsítő reklámanyagokra - a szerk). Cséfán Lajos fürdőigazgató válaszolt, utánanézést ígért, megköszönte az észrevételeket...

Makovecz István (független) közmunkásokat, és zebrát követelt Gyulaváriba, Erdei Zoltán (független) a szövetkezeti boltban "lebontott" automata hűlt helyétől ijedt meg. Hol van? A lakosság kéri vissza!-mondta (aki tudja, adja át-a szerk). Szót emelt még a Kisvasút utcai régi transzformátor ellen, majd Erdmann Gyula interpellációjára reagálva feltette a kérdést: gyulai vagy a konkurens fürdőváros testületi ülésén ül? Mi magunk rontjuk saját hitelünket? (Hááát... -a szerk) Majd közölte: hosszú lesz a gazdasági csőd, az iszlám előrébb van mint mi, bankokat hoz létre, mi is létrehozhatnánk a kereszténység szellemében bankokat... Valószínűleg az OTP vitte el... (a bankautomatát - a szerk) - így reagált Perjési Klára a képviselő felvetéseire. A végén még Tóth Sándor tett fel itt nálunk köztisztviselőknek járó kérdéseket az UD Rt-ről Görgényi Ernőnek. Beszterczei László (Ipartestület) pedig fel tette az i-re a pontot, mint titkosügynök szekrény tetejére a lehallgató készüléket:Gyula városa áll-e a Nemzetbiztonsági Hivatal védelme alatt? Lehallgatják-e telefonjainkat? Itt vannak, hol? Ocsúdott fel a polgármester, majd megnyugodva legyintett: nem tudom, de azt nekem is mondták, hogy le vagyok hallgatva. Nem a kormány, a másik oldal által...

Szép volt ez a testületi ülés.

- írástudó -