Gyulai Városbarátok Köre

2001-2002 PDF Nyomtatás E-mail
A Gyulai Városbarátok Köre dolgozik

 

2001 – 2002-ben felújítottunk több köztéri szobrot, rendbetettük, parkosítottuk környezetüket.

 

Díszkivilágítással láttuk el Ady Endre, Dürer Albert, Bartók Béla, Erkel Ferenc, József Attila, Munkácsy Mihály, és Petőfi Sándor szobrát.

2001 decemberétől Karácsony – parkot telepítettünk a Wesselényi-tó, és a Külső-Törökzugi lakótelep közötti területen, a gyulai családok által felajánlott gyökeres fenyőfákból.

 

2002 januárjában nagysikerű lakossági fórumot rendeztünk a készülő parkolási rendelet ügyében.

 

2002. június 5-én Gyulán nyílt meg az Alföld első internetes kiállítása, a ma már az Amerikai Egyesült Államokban élő egykori gyulai festőművész, Hajdik Antal munkáiból. A művész felkérésére Durkó Károly átadta Krasznahorkai Gézának, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatójának azt a 130 darab levelet, amelyet Koszta Rozália festőművész írt a 60-as,70-es években Hajdik Antalnak Amerikába. A helytörténeti értékek így a város tulajdonába kerültek.

2002 júniusában Balla Tibor és Durkó Károly, Gyula város régi értékeinek gyűjtői kiadták a Gyula városáról 1895 és 1900 között készült első három litográfiai képeslapot.Júliusban további négy – az Erkel térről, a Petőfi (mai Hétvezér) utcáról, a Zsinagógáról (ma Zeneiskola), és az Almásy Kastélyról adtunk ki újra a századelőn már megjelent képeslapokat, amelyet a város polgárai és vendégei is szívesen fogadtak.

2002-ben (mint ahogy később is) megtisztítottuk a szeméttől, és az elburjánzott zöldnövényzettől az Élővíz-csatorna teljes belvárosi és németvárosi szakaszát, július és szeptember között felújítottuk, és díszvilágítással láttuk el az Élővíz- csatorna belvárosi szökőkútját.