Gyulai Városbarátok Köre

Magyar Kultúra Napja Nagyváradon PDF Nyomtatás E-mail

Az egykor szebb napokat látott, de reményeink szerint bíztató jövő előtt álló nagyváradi vár két helyisége (a Várgaléria) volt a helyszíne a nagyváradi magyarság által több napon át ünnepelt Magyar Kultúra Ünnepe nyitórendezvényének 2009. január 19-én. Az egyhetes, színvonalas rendezvénysorozatot Nagyvárad testvérvárosával Berettyóújfaluval közösen rendezi – immár sokadik éve.

Komiszár János Holló László-díjas debreceni festőművész kiállításának megnyitóján a közönség nem mindennapi akvarelleket csodálhatott meg a művésztől.

Gyulai akvarellek

A dinamikus színek az élettel teli képek csaknem fele Gyulán készült, a város életképeit ábrázolja. A Gyulai Városbarátok elnöke örömmel tett eleget a szíves invitálásnak, együtt ünnepelt a hűvös falak között egy kitűnő közösséggel – nagyváradiakkal, kolozsváriakkal, a Berettyóújfaluból érkezett testvérvárosi küldöttséggel. Köszöntőt Bíró Rozália Nagyvárad alpolgármestere és Szeifert Ferenc Berettyóújfalu polgármestere mondott, a kiállítást Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész, a jelenkori erdélyi képzőművészet kiváló szervezőkészségű alkotója nyitotta meg.

 

Bíró Rozália Nagyvárad alpolgármestere: "tudjuk a kötelességünket..."

 Dankó János zenés etűdje után Meleg Vilmos a Nagyváradi Állami Színház művészeti igazgatója, színművésze szavalta el torokszorító élményt nyújtva Kölcsey Ferenctől a Himnuszt. Durkó Károly a Városbarátok elnöke a gyulai és a nagyváradi vár között vont párhuzamot. Mindkettő téglából épült, lassú építkezés után készült el, de mindegyik ma is áll, létezik, ez a legfontosabb. Együtt élünk, együtt lélegzünk, a határ mellett, erőt, hitet adhatunk egymásnak, ha a kultúra, az idegenforgalom, és a gazdaság eszközeivel együtt gondolkodunk. Melldöngetés helyett a munka a fontosabb, és az, hogy együtt legyünk, együtt létezzünk itt a határ mellett - mondta a Városbarátok vezetője, Gyula város tanácsnoka.

 

Durkó Károly a Gyulai Városbarátok Köre elnöke: "melldöngetés helyett a munka a legfontosabb..."

 Bejelentette azt is, hogy Komiszár János itt látható képeit hamarosan a gyulai közönség is megismerheti – nyáron, júliusban a KöröspArt Galéria Szilágyi István Kiállítótermében. Az est hátralévő része baráti beszélgetésekkel telt.

Durkó Károly a Gyulai Városbarátok Köre elnöke, Tolnay Tibor életműdíjas festőművész, Komiszár János Holló László-díjas festőművész, Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész

Jó volt embernek, magyarnak lenni Nagyváradon.

íródeák –