Gyulai Városbarátok Köre

Kohán márciusban Nagybányán PDF Nyomtatás E-mail

Testvéri kapcsolat egy nagybányai és egy gyulai középiskola között

 

Kohán György Kossuth díjas festőművészünk munkásságával ismerkedhet meg új testvérvárosunk Nagybánya közönsége tavasszal. A 2009 március 3-tól március 16-ig nyitvatartó kiállítást a város híres főterén található felújított régi patinás épületben, a mai Millennium Business Centerben rendezi meg a Corvin János Múzeum. A kiállítás előkészítése volt a feladata volt annak a delegációnak, amelynek tagja volt dr. Erdmann Gyula alpolgármester, Durkó Károly kulturális,turisztikai és sport tanácsnok, dr. Havassy Péter a Corvin János Múzeum igazgatója és Bagyinszki Zoltán kulturális tanácsos. A delegációt Ludescher István Nagybánya alpolgármestere fogadta. A találkozón ott volt Véső Ágoston, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület vezetője is, aki a nagybányai kiállítás szakmai irányítója. Megállapodás született arról, hogy várhatóan májusban a nagybányai kortárs művészek mutatkoznak be egy Gyulai kiállításon.

Véső Ágoston festőművész otthonában fogadta a gyulai delegációt.

 

A kiállítás színhelye a Millennium Business Center épülete kívülről…

és belülről a kiállítóteremmel

Kilátás Nagybánya Főterére a felújított István toronyból. Jobbra lent a kiállítás helyszínének épülete.

 

Megszületett a hivatalos testvériskolai megállapodás is a nagybányai Németh László Líceum és a gyulai Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium között. A megállapodásban többek között ez áll: az iskolák névadói, Bay Zoltán és Németh László, valamint családjaik között, igen szoros barátság volt. A két testvérváros legnagyobb szülötteinek emléke ezért arra kötelez, hogy szellemi örökségüket ettől kezdve már nem csak külön-külön, de együtt is ápoljuk, személyeiket példaképként állítsuk az intézményeinkben tanuló diákok elé. A Bay Zoltán Centenáriumi Emlékbizottság tevékeny tagjai voltak 2000-ben Németh Judit, az MTA rendes tagja (Németh László egyik lánya) és Márki-Zay Lajos, a Bay Zoltán Informatikai Szakközépiskola és Kollégium igazgatója is. 2001-ben, a két névadó barátságának kifejezéseként, a gyulai középiskola igazgatója Nagybányán részt vett a Németh László Centenáriumi ünnepségen, és a Németh László Líceum tanárai egy részének és diákjainak előadást tartott.

Az együttműködési megállapodást Gyulán látta el kézjegyével Márki-Zay Lajos igazgató és Durkóné Illés Bernadett igazgatóhelyettes. Nagybányán Ludescher István alpolgármester és Vlaicu Zsuzsa a líceum igazgatónője írta alá a dokumentumot, amelyet Durkó Károly  tanácsnok vitt magával a máramarosi településre.

Balról jobbra Ludescher István Nagybánya alpolgármestere, Vlaicu Zsuzsa a Németh László Elméleti Líceum igazgatója és Durkó Károly Gyula kulturális tanácsnoka

Részlet a megállapodásból:

Együttműködés területei:

1. A két névadó életének, munkásságának kölcsönösen való megismertetése az oktatási intézmények tanári karával, diákjaival. Bay Zoltán és Németh László kapcsolatának részletes feltérképezése, amelyet az iskolák honlapjukon elérhetővé tesznek.

2. A testvérvárosi kapcsolatra tekintettel Gyula és Nagybánya, valamint azok környékének bemutatása egymásnak, abból a célból, hogy a két település idegenforgalmi vonzerejét kiemelve elősegítsük az eltérő turisztikai értékek és lehetőségek megismerését.

3. A két intézmény tanárai és diákjai évente legalább egy alkalommal, de alkalomadtán többször is kölcsönös látogatás keretében ápolják a kapcsolatot, meglátogatják egymás intézményét, városát, részt vesznek az adott intézmény életében fontos eseményen, rendezvényen.

Az együttműködés a későbbiekben igényeink és lehetőségeink szerint további pontokkal kiegészíthető.

Durkó Károly a találkozón szorgalmazta azt is, hogy a gyulai idegenforgalmi szakma kapjon lehetőséget a város értékeinek (Várfürdő, Várszínház, kiállítótermek, Körösök vidéke) bemutatására. A felvetés pozitív fogadtatásra talált, a testvérváros részéről adott ennek a lehetősége. A nagybányai testvérvárosi küldöttség is részt vesz a gyulai Reneszánsz Karneválon, találkozni fognak a gyulai román kisebbség képviselőivel,művészeik pedig több rendezvényen is bemutatkoznak a gyulai közönségnek.

 

írástudó

Fotók: Bagyinszki Zoltán