Gyulai Városbarátok Köre

Költségvetés igen, Stéberl szobor még nem PDF Nyomtatás E-mail

Egy kivételtől eltekintve érdemi módosítások nélkül fogadta el Gyula Város Képviselőtestülete a 2009. évi költségvetést. Csupán a Gyulai Rendezvényszervező Nonprofit Kft ( Művház ) kapott még ( Baranyó Géza, és a turisztikai bizottság javaslatára) 4,1 millió forintot a büdzsében. Néhány ember mindent eldöntött a képviselők helyett .Negyedére csökkentették munkahelyteremtési támogatást és hasonló sors várt a civil szervezeti támogatásra több mint 34% került csökkentésre (pedig milyen jó ötletnek tűnt tavaly), és sok kötelező-nem kötelező feladat finanszírozása csökkent 5-10%-al.

Fotó: Imre György

Jószándékú, de megszorításokkal teli költségvetés – így jellemezte az idei büdzsétervezetet a Városbarátok nevében Durkó Károly tanácsnok. Megállapította, hogy a költségvetés készítői kerülték a szerkezetátalakítást (hogy miért? abba inkább most ne menjünk bele…). Merészebb döntések nélkül pedig nem lesz finanszírozható a város.

Ellentmondásokra is felhívták a figyelmet a bizottsági üléseken, és a testületi ülésen a Városbarátok: a munka-helyteremtési támogatás 5 millió forintra olvadt, az idegenforgalmi tervezett bevétel 77-ről 50 millióra csökkent, miközben a rendezvények támogatása 18,9 millió forintról 20 millió forintra emelkedett.

Változatlanul nincs válasza a politikának arra, hogyan ösztönzi a szállásadókat az idegenforgalmi adó befizetésére, hogyan győzi meg őket ennek előnyéről. Minden egy be nem fizetett forint után 2 forinttól így elesik a város. A kötvénykibocsájtás, és az adósságfinanszírozás jó – egészen addig, amíg hitel kiváltására használjuk és nem feléljük.

 A Városbarátok felhívták a figyelmet arra, hogy kevés a tartalék a költségvetésben, az árfolyamváltozás miatt pedig a 2 milliárd forintos kötvényadósság 2 milliárd 600 millió forint is volt a napokban…A tavalyi év utáni 121 millió forint kamatnyereséget tehát elnyeli, sőt legalább 300 millió forint mínuszba viszi át a svájci frankban felvett kötvény. 2010 szeptember 30-án ugyanakkor el kell kezdeni az adósságtörlesztést – ha nem lesz megfelelő tartalékképzés (úgy tűnik nem nagyon lesz elég), eladósítjuk 2027-ig gyermekeinket, unokáinkat… A Városbarátok nem kaptak érdemi választ aggodalmaikra a bizottsági és a testületi üléseken a városvezetéstől.

 Vita bontakozott ki a Városbarátok, Gyulai Evangélikus Egyházközség, a Stéberl András Alapítvány,és a Gyulai Évszázadok Alapítvány javaslatáról, miszerint a város – a várhatóan február végén elfogadható kulturális koncepcióval összhangban – szoborral állítson emléket Stéberl András hentesmester – gyáriparosnak, aki világhírűvé tette a gyulai kolbászt, és akivel kegyetlenül elbánt a politika. Durkó Károly azt kérte a testülettől: vizsgálja meg, hogy a TESCO-nak kifizetésre tervezett 10 millió forintból (ami az előző év költségvetésében is szerepelt) nem lehet – e esetleg 3,5 millió forintot átütemezni 2010-re, de felvetette azt is, hogy a LIDL Áruház járuljon hozzá a Temesvári úti átkelő megépítéséhez (3 millió forint a teljes költség). Görgényi Ernő (Fidesz-MDF-KDNP) és a jegyző azt jelezte halvány próbálkozás volt már erre, sikertelenül (talán erélyesebben kellett volna - a szerk.). Durkó Károly feltette a kérdést: melyik gyulai kisvállalkozás,kisbolt kap hasonló gesztust a várostól? Egy van Szentpálfalván, ahol járda épült – közölte Alt Norbert. Aztán a többi néma csend… Az átkelőre szükség van, támogatjuk, de jó lenne már gesztusokat látni egy multicégtől is jó lenne érvényesíteni a városérdekeket – jelezte a Városbarát képviselő.

Stéberl szobor egyébként lesz – ezt kimondta a testület. A megbízást a tervezésre tavasszal megkaphatja a művész unoka, Kecskeméti Sándor, 2010 elején pedig a forrás is meglehet az anyagár kifizetésére.

Ez volt talán a legérdemibb vita a költségvetés napirendjénél az ülésen. Szó volt még a helyi MSZP által korábban felvetett képviselői 10% felajánlásról. Tóth Sándor (MSZP) szorgalmazta, Görgényi Ernő (Fidesz-MDF-KDNP) demagógiának nevezte a felvetést. Utóbbira Perjési Klára polgármester megjegyezte: Hódmezővásárhelyen is az? Durkó Károly (Városbarátok) végül közölte: nem kell ebből ekkora csinnadrattát csinálni, csupán azt lehet tenni, amit a Városbarát képviselők, bizottsági tagok: ők már rég felajánlották és adják tiszteletdíjuk 10%-át a Húsipari Gyűjtemény javára…

Végül a testület két-három perc alatt a sutba dobta a Cséfán-féle és a Csabainvest-féle fürdőfejlesztési elképzeléseket (sok hűhó semmiért?), és 16 igen szavazattal megbízta a jelenlegi fürdőigazgatót egy új terv elkészítésével, amelyet március elején ismerhet meg a testület és Gyula város közönsége. A képviselők többségét nem érdekelték a volt fürdőigazgató, Cséfán Lajos aggodalmai sem. Ö annyit jelzett: több komolyságot érdemelne a döntés, a régi Várfürdő vezetés tervei építési engedéllyel rendelkeznek, az újaktól nem látott senki még egy vázlatot sem. Végül Tóth Sándor (MSZP) javaslatára talán már a február 26-ai ülésen megtudhatunk valamit a fürdőfejlesztési elképzelésekröl.

- kíváncsi -