Gyulai Városbarátok Köre

Gyula régen és ma VII. kötet PDF Nyomtatás E-mail

JÖN A GYULAI VÁRFÜRDŐ TÖRTÉNETE!

 

Az eddigiektől eltérő módon nem év végén, hanem már a napokban megjelenik a „Gyula régen és ma” legújabb kötete. Az immár hetedik album a Gyulai Várfürdő születésének 50. évfordulójára készül, és a jubileum előtti estén 2009. április 30-án, csütörtökön este hat órától lesz bemutatva a közönségnek a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A Gyulai Évszázadok Alapítvány méltó módon ünnepli a Várfürdő 50 éves sikertörténetét. A levéltári kutatómunkát és a szakmai szöveget dr. Urbancsok Judit főorvos, reumatológus végezte és írta. Az archív anyagok „feltérképezése”, kutatásának összefogása Balla Tibor, a fotók készítése Bagyinszki Zoltán feladata volt, a könyvet Durkó Károly szerkesztette, a helytörténeti lektor D. Nagy András. Az alapítvány elnöke Durkó Károly tájékoztatása szerint a könyv készítői közel másfél éves kutatómunka után 112 oldalon több mint 300 fotó, dokumentum között számos kuriózumot, eddig soha nem ismert képet, információkat osztanak meg a gyulaiakkal.

Többek között azt is feldolgozták, hogy Gyula városában már a török uralom előtti korban, azaz pontosan 491 éve is létezett fürdőkultúra! Egy 1518. május 25-én keltezett levél ugyanis arról tesz említést, hogy „a város plébánosának, Mátyásnak kötelessége elmenetele előtt az iskolát, a fürdőt és a malmot rendbe tetetni”. Ez az épület a Petőfi téri katolikus (volt 2-es) iskola helyén állt, és „igen vékony falazatú volt”. A török korban már 11 gyulai fürdőről tesz említést Evlia Cselebi. Az első meleg vizes fürdőt 1873-ban nyitották meg Gyulán. A XIX. század végén már a Városház utcában, a nagyrománvárosi Sáros utcában, a Pósteleki úton is működtek fürdők. Az album részletesen fotókkal illusztrálva mutatja be ezt az időszakot, csakúgy mint a Várfürdő elődjét, az 1930-tól üzemelő Partfürdőt, a kastélykerti kút fúrásának történetét. Újra láthatjuk a rövid életű Gyulai Fürdő és Üdülő Részvénytársaság 1943-ban kibocsájtott részvényeit is. A Várfürdő sikertörténetét több fejezetben dolgozták fel a szerzők. Fotókkal dokumentálva jutunk el az első kút fúrásától a termálvíz feltöréséig.

Láthatjuk a régi „fürdőépítési jegyeket”, a társadalmi munkáért járó igazolásokat. A könyv a kor hangulatának megfelelően foglalkozik a Várfürdő 1960-as, 70-es, 80-as, 90-es éveivel, feleleveníti a gyulai úszósport sikereit és az utóbbi évek fejlesztéseit is bemutatja. Sok gyulai polgár láthatja magát és régi barátait viszont a könyv oldalait lapozgatva. A könyvből az 50 éve „gyógyító” Várfürdőt és dolgozóit is megismerhetjük, újra találkozhatunk azokkal, akik sokat tettek a fürdő fejlődéséért, sikereiért. A szerzők kimondják: sok gyulai ember áldozatvállalásával vált valóra mindaz, amit sokan már a két világháború között szorgalmaztak, vagyis igazi gyógyvízzel rendelkező színvonalas fürdő jött létre Gyulán.

A Gyulai Évszázadok Alapítvány a Gyulai Várfürdő Kft. vezetőjének felkérésére kezdte meg a munkát még 2008 tavaszán. A bizalmat és a megrendelést az alapítvány az addig megszületett öt „Gyula régen és ma” kötet színvonala alapján nyerte el. A nettó 5 millió Ft-os költségvetés több mint kétharmada a számítógépes szerkesztést, a nyomdai munkákat, a papírköltségeket és a könyv kiadását finanszírozta, a megmaradt forrásból ismerték el mintegy tíz ember több mint 1 éves munkáját, fedezik a könyv kiadásával és bemutatásával kapcsolatos minden más költséget. Az albumok döntő mennyisége (1500 db) a Gyulai Várfürdő Kft. - rajta keresztül a város – tulajdonába kerül, de a már megszokott értékesítési helyeken mindenki számára megvásárolható lesz.

- íródeák -