Gyulai Városbarátok Köre

Mire jó egy interpelláció? PDF Nyomtatás E-mail

VIGYÁZZUNK A HÉTVEZÉR UTCA – BÉKE SUGÁRÚT SARKÁNÁL!

Ismét az interpellációs időszak volt a legszínesebb esemény Gyula Város Képviselőtestületének 2009. április 23-ai ülésén. Volt itt nagyon is haver érdekeltségű szubjektív kritika egy apartman-építkezéssel szemben, kiderült, hogy valaki kezd lelkes városszépítővé válni választókörzetében, fontos az aszfaltburkolat, és bizony valahol nem megy a szökőkút, ami elkerülte a polgármesterasszony figyelmét. Hiába, a választáshoz  közeledve kezd ébredezni, aktívabbá válni egyre több képviselő.

Bizony jöttek a problémák. Kónya István (Jobboldali frakció + Makovecz István) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megsüllyedt boka mellett a megsüllyedt út sem jó, különösen a buszmegállóban a Bay Zoltán Informatikai Középiskola és Kollégium előtt. Igaz, orvost! Torma Béla (Jobboldali frakció + 1 fő ) - legalábbis a testületi ülésig- nem tudta volna törölgetni a szökőkútvizes párát szemüvegéről a Törökzugban, már ha egyáltalán lenne neki szemüvege. Mikor üzemelnek már a szökőkutak a lakótelepen? – kérdezte szigorúan a képviselő. Már kellene mennie – válaszolt az illetékes igazgató és jelezte: utánanéz mi történt. Hiába, ami jár az jár. És már megint aszfalt…aminek a javítása hiányzik, de nagyon a Szöllőskert utcából is – szólt Nemesvári Zoltán képviselő (Jobboldali frakció + 1 fő ). Emlékszik két évvel ezelőtt ott mi volt? – kérdezte szigorúan Perjési Klára polgármester (?). Emlékszik? Kérdezte kis hatásvadász szünet után ismét, dörgedelmesen. Nem emlékszik. Akkor menjünk tovább.

Baranyó Géza (Jobboldali frakció + 1 fő ) „ városbarátként” szólt hozzá a testületi üléshez. A belváros képviselője megkérdezte a polgármestert: van-e eszköze a városnak arra, hogy a Kossuth Lajos utcai Giulio cég épületét rendbetetessük ( a kis Kötőipar épületéről van szó). Hmmm…volt a válasz, majd a hivatal munkatársait meghallgatva annyit értettünk ki: valamit tehetünk. De nem sokat…Szabó Árpád alpolgármester (?) már többször tárgyalt a tulajdonossal, aki mindent megígért és semmi nem lett belőle. Aztán változott a helyzet: közölték, hogy két évig biztosan nem fognak semmit se csinálni! Jöhet(ne) a hatósági fellépés…Durkó Károly tanácsnok (Városbarátok) most már sürgős intézkedést kért a régi (első) Komló épülete ügyében is. Bár a közvélemény által ismert Komló épületrésze megújult, a Béke sugárút és a Városház utca sarkán álló ős Komló homlokzata, díszei életet veszélyeztető állapotba kerültek. Tavaly már kértük a tulajdonosokat, pályázzanak az értékvédelmi támogatásra, idén is megtettük ezt – mondta a városbarát képviselő- egyelőre eredmény nélkül. A teljes homlokzati felújítás költsége 17 millió forint lehet, amelyet a tulajdonosok egy része nem tud vállalni - tájékoztatott Daróczi László igazgató. Sürgősen lépni kell a felújítás érdekében, mielőtt bekövetkezik egy súlyos baleset… - jelezte Durkó Károly. Vizsgáljuk meg a homlokzatot! – jött a válasz. Szóval óvatosan, ha itt sétálunk…Sőt itt egyelőre egyáltalán ne sétáljunk…

 

Fotó: Balla Tibor (Csonti)

Galbács Mihályt (Jobboldali frakció + 1 fő ) viszont valaki (talán képviselőtársa?) el és megvezethette Kisrománvárosról a Halászcsárdáig. Most nyisd ki a becsukott szemed! Biztatta sétatársa és bizony az alpolgármester elszörnyedt az üres telek látványától. De ezután máris víziója támadt: kacsalábon forgó apartman épülhet itt (sic!), hát micsoda dolog ez? – kérdezte. Hol tart az „ügy”? – kérdezett tovább. Másodfokon, Kecskeméten – jött a válasz. Na! Mondta elégedetten csettintve Galbács képviselő. De…visszavonták a fellebbezést, kezdődhet az építkezés – szóltak félve a humánszférában még nem igazán jártas alpolginak, aki annyira meglepődött a válaszon, hogy nem szólt utána semmit.

Favágás volt a város szélén- osztotta meg élményét a testülettel Cséfán Tivadar (Összefogás Gyuláért). Az értékes fákat mind elvitték, a gallyak ott maradtak. Takarítsák el! Daróczi László igazgató pontos helyszíneket kért és kapott (Lencsési út, Szlányi dűlő,máshol is). Szalai György ( Városbarátok) dicséretes kezdeményezésként beszélt a városban, a volt Úttörő és Ifjúsági Ház udvarán működő szociális piacról. Javasolta, hogy a város támogatásával vigyük át mindezt a Piac területére, szombatonként ott legyen! Az idősebb emberek számára ez a helyszín sokkal könnyebben megközelíthető. Ott még az ÁNTSZ előírásait is biztosítani lehetne…A város pedig vállalja át a takarítást. Daróczi László igazgató szerint is jobb ott az infrastruktúra, érdemes megfontolni a városbarát képviselő, a gazdasági bizottság elnökének javaslatát. Kérdés, mit gondolnak a szervezők. Ökrös István (Jobboldali frakció + 1 fő ) még udvariasan felhívta a figyelmet arra, hogy megnövekedett a Szentháromság utca forgalma. Pályázzunk már útfelújításra! Így szólt a jelszó. Erre a képviselők többsége bólogatni kezdett, mint barna kutyus a Trabant ablakában, a szocializmus idején. Hiába, jó ez mindenkinek. Amit a közelünkben leaszfaltoznak, nemsokára lehet felújítani...és ezért felújítani, majd megint interpellálni és így tovább.

Éljen a gyulai örökmozgó és aki feltalálta.

-ébredő-