Gyulai Városbarátok Köre

Segítségnyújtás helyett segítségkérés PDF Nyomtatás E-mail

Mi lesz veled Húskombinát?

Sikeresnek nem, de kudarcnak sem volt tekinthető a gyulai jobboldali frakció képviselői által kezdeményezett 2009. május 12-én, kedden megtartott rendkívüli képviselőtestületi ülés. A téma – mint kiderült - a Gyulai Húskombinát nehéz helyzetében a segítségkérés és nem a segítségnyújtás lett.

 

A képviselők levele arról szólt, hogy a testület kezdeményezze az illetékes minisztérium felé az azonnali és hathatós, a megmentést szolgáló intézkedéseket. Minderre elég lett volna egy mozdulat is, különösen azután, hogy Ruck János a cég vezérigazgatója jelezte: a menedzsment már dolgozik a hitelkérelmeken, a Húskombinát pályázik a húsipari ágazat nehézségeit csillapítani kívánó 30 milliárd forintos állami hitelcsomag elnyerésére. Egy cég várhatóan 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegre pályázhat, 80%-os állami visszafizetési garanciával. A Húskombinát a várostól gesztusértékű támogatást kért, ezért kérték a testületi ülés összehívását - jelezte a vezérigazgató. A Városbarátok képviselői (Szalai György és Durkó Károly) támogatandónak tartották a város kasszájába be nem fizetett iparűzési adó egy részéért cserébe a 140 éves régi gyulai vágóhíd városi tulajdonba kerülését (mint ismeretes a harmadik épületet a Városbarátok kezdeményezésére nem kótyavetyélte el a városvezetés, ma már itt működik a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete és a Húsipari Gyűjtemény). A gyulai húsipar „bölcsője” védett, jelentőségét növeli az is, hogy ez az épület volt az alapja az ezután felépülő hasonló stílusú vágóhidaknak Magyarországon.

 A Városbarátok végül javasolták: ha most nem is születik döntés, a város azonnal kezdjen tárgyalásokat a két épület tartozás fejében való átvételéről, a megállapodásban pedig szerepeljen az is, hogy a Húskombinát részvényeiből egy darabot is megkap Gyula. Sokan gyulaiak úgy érzik, hogy nem együtt, hanem egymás mellett él a Húskombinát és a város. A jelképes tulajdonszerzéssel így közvetlenebb lehet akár napi szinten is a kapcsolatunk. A gesztusok fontosak- emlékeztettek a városbarátok. Csak most sajnálhatjuk igazán, hogy a tavaly jól indult munkahelyteremtési támogatásból idén csak töredék maradt, a bajokról pedig már hamarabb is lehetett volna tárgyalni, ha lenne a képviselőtestületnek mezőgazdasági bizottsága. A Városbarátok már 2006-ban, majd azt követően minden évben kezdeményezték ezt, ám javaslatuk süket fülekre talált…

-igazmondó-