Gyulai Városbarátok Köre

Városházi tudósítás PDF Nyomtatás E-mail

DÖCÖG A SZEKÉR A SIMA ÚTON

 Mozgalmasan, kicsit idény eleji formában indult  2009 őszén az első képviselő-testületi ülés Gyulán a régi Megyeháza Dísztermében. Ismét terítékre került - ha rövid időre is – a gyulavári tornacsarnokot építő, pénzüket a mai napig hiányoló gyulai emberek ügye. Újra kaphat támogatási pénzt a Körös Volán ( 5,8 millió forint, van itt pénz…), önmagával sikeresen versenyezve nyert és helyén maradhat a Gyulai Várszínház Shakespeare-t kedvelő régi-új igazgatója. Lesz útépítés az Eminescu utcában, esélyt kap Remete az újjászületéshez – ha a Bay Zoltán Közalapítvány és a pályázatbírálók is úgy akarják majd kutatóintézet lesz belőle. Városunk gazdagodott egy páratlan értékű rádiómúzeumi gyűjteménnyel Wlassits Nándor gyulai gyűjtő jóvoltából. 

 

Csak tornacsarnokot ne építs…

 

Szeptemberben ott folytatódott, ahol decemberben befejeződött. A testület Durkó Károly (Városbarátok) tanácsnok javaslatára megszavazta, hogy induljon vizsgálat a gyulavári tornaterem építésében részt vett, de ki nem fizetett gyulai emberek ügyében. Nyár elején még úgy volt, hogy – dr. Perjési Klára polgármester (MSZP) akarata ellenére – szeptemberben tárgyalják az Ügyrendi Bizottság által megvizsgált és előkészített témát a képviselők. Durkó Károly azt kérdezte: miért nincs a napirendi pontok között az ügy? Egyben kérte, hogy Cseke András mellett mások (pl. Bánhegyi József) anyagi sérelmeivel is foglalkozzon a testület. Dr.Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP-MDF) az Ügyrendi Bizottság elnöke jelezte: többéves jogi hátteret kell megvizsgálni, de október elsején rendkívüli testületi ülésen, a Várfürdő fejlesztésével együtt lehet tárgyalni a kérdésről (sajnos nem így történt, változatlanul nem született előterjesztés a gyulai vállalkozások ügyében - a szerk.). Az egyik kárvallott Cseke András egyébként a neki járó pénz felét a Stéberl-szobor felállítására, másik felét a Steinway zongora megvásárlására ajánlotta fel.

Az interpellációk nyitányaként Durkó Károly bejelentette: az Ajtóssy Albert utcai lakók levélben keresték fel és kérték segítségét a Schiffert – Dürer – Ajtóssy utcán uralkodó zsúfolt és zajos forgalmi állapotok megváltoztatásához. Sajnos az északi elkerülő út megépítése egyelőre csak álom marad, a Törökzugi gyüjtőút tervezése talán elkezdődhet, de az itt élők problémáját ez nem oldja meg. Addig is lépni kellene valamit. A városbarát képviselő a lakók kérését közvetítve kezdeményezte, hogy az egész útszakaszon 30 km/h-ra korlátozzák a gépjárművek maximális sebességét (jelenleg csak a Dürer utcán van korlátozás, 40 km/h). Több iskola is működik a környéken, itt a Városi Tornacsarnok, közel a Törökzugi lakótelep, emiatt is indokolt az óvatosság.A Dürer – Eötvös utca sarkán több baleset is történt már, ide egy fekvőrendőr (vagy ahogy Juhász János (SZDSZ) tanácsnok mondta: körforgalom) is elkélne. A környéken lakók elkeseredettek, az útlezárástól sem riadnak vissza, a forgalomlassítás már megtörtént. Durkó Károly határozott fellépést sürgetett az önkormányzat vezetésénél a Közútkezelő Vállalat felé – az út ugyanis az ő tulajdonukban van. Az egyik érintett választókörzet képviselője Kónya István (Fidesz-KDNP-MDF) egyetértett abban, hogy az északi elkerülő út lenne az igazi megoldás. Erre azonban legalább 10 évet várni kell – mondta, és ehhez megértően bólogatott a polgármesterasszony is. Sőt a Közútkezelő az utat sem újítja fel a következő 10 évben… folytatta a közutas Virág Mihály főnöktől kapott információ alapján a kesergést a képviselő (hát bizony akkor maradnak a demonstrációk – a szerk.).

Aktív városképviselet

A Városbarátok később sem vettek vissza a lendületből. Három nap alatt több mint 150 aláírással csatlakoztak a románvárosiak dr. Ruzsa György, a Városbarátok vezetőségi tagja kezdeményezéséhez. Az itt élő emberek nyomatékosan kérték a városvezetést, hogy végre újítsák fel az Eminescu utcát, a város adja be a pályázatot erre a célra. Biztos vagyok benne, hogy bölcs döntést hoz a testület – hangzott el a Városbarátok frakciójából. Így is lett.

Erdei Zoltán (független) dénesmajori honatya először finoman fogalmazott (idén elhúzódott a szennyvízberuházás), majd radikálisabb lett (semmit sem csináltak), így tönkrement a burkolat. De legalább a Kurta utcában megmarad az útalap – sóhajtott fel, majd a gyulavári víztoronyra szerelt mobilszolgáltatást közvetítő szerkezet miatt kezdett aggódni a Kohán utcai lakók nevében. Hat, hét, nyolc éve így van ez! - kiáltott fel Daróczi László a Városgazdálkodás igazgatója a kérdéstől meglepődve. Az álmukból felriadó képviselők gyorsan megnyugodtak amikor a direktor közölte: írásban is lesz ám erre válasz…

Ökrös István (Fidesz-KDNP-MDF) a szelektív hulladékgyűjtés szépségeire hívta fel a figyelmet, majd ráncolni kezdte a homlokát: a lakosok pedig ne dobálják össze-vissza a szemetet! Ha valaki nem képes szelektálni, tartsa otthon a hulladékot – mondta határozottan. Az interpellációk végén Juhász János (SZDSZ) tanácsnok összefoglalta az elhangzottakat, és ellenálásra, útlezárásra (talán barikádok emelésére is) buzdította az Ajtóssy Albert utca lakóit.

Amikor a napirendi pontok között a Körös Volán újabb – legalább 5,8 millió forintos többlettámogatási igényét tárgyalta a testület az jutott eszünkbe:

Hol vagy te régi környezetkímélő kisvasút?

Szalai György (Városbarátok) a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke azt kérdezte Szarvas Pétertől, a Körös Volán vezérigazgatójától: elfogadnak-e üdülési csekket jegyvásárláskor? A válasz lényege: nem, mert költséggel jár és macerás. A képviselő többször is rákérdezett a városvezetésnél arra a hozzá érkezett információra, miszerint más is bejelentkezett a buszos városi szolgáltatásra. Valahogy a polgármesterasszonynak, a főjegyző asszonynak és az alpolgármestereknek is pont a testületi ülésre romlott meg (de nagyon) a hallása, így válasz nem érkezett (várjuk…- a szerk.). A menetrendről is vita alakult ki azután, hogy az erre a célra összehívott tanácskozáson az egyéni képviselők közül csak Makovecz István (független?) rangidős honatya jelent meg.

A testületi ülésen viszont „vót” vélemény bőven. Erre mondta Szalai György, hogy máskor el kéne má menni az egyeztetésekre annak, akinek indokolt. A hozzászólást magára vette Torma Béla (Fidesz-KDNP-MDF) törökzugi képviselő,és pikírt megjegyzéssel vágott vissza: a nyugdíjas vállalkozókra tett megjegyzést, amit pedig Szalai György kért ki magának. ( Elgondolkodtató, ami történt, hiszen egy postás is távol maradhat a munkahelyéről a törvény szerint, ha erre képviselői munkája miatt szükség van. De, hogy miért kell lenéző megjegyzést tennie a képviselőnek a nyugdíjas társadalomra amiatt, hogy ő nem élt a törvény adta lehetőséggel? Hmmm…-a szerk). Többféle szavazás után (itt a piros, hol a piros…- a szerk.) a Körös Volán újabb, 5,8 millió forintos támogatást kap hitel terhére (hiába, van itt pénz…- a szerk.).

Ötletelés városvezető módra

Pályázatot ad be a város a Béke sugárút Kossuth tértől az Árpád utcáig tartó részének (és az itt található épületeknek) a teljes rehabilitációjára. Teljes közműcsere mellett kerékpárút is épülhet és felújítanák a Művelődési Házat. Dr. Perjési Klára szerint a Kohán Múzeumot át kellene költöztetni a régi könyvtár kisebb épületébe, vissza kell állítani a Dübögőt, a Göndöcs-kertben pedig szabadtéri színpad épülne. A város első asszonya csak azt nem vette figyelembe, hogy a Kohán hagyaték a szakma szerint sem helyezhető el a régi könyvtárépületben, még akkor sem, ha azt kibővítenék. A szabadtéri színpad dübögéséről pedig éppen csak a környéken lakókat felejtették el megkérdezni…a pályázat beadásának határideje előtt 11 nappal derült ki mindez. Durkó Károly meg is kérdezte: miért nem készültünk fel a egy év alatt (tudták, hogy lesz ilyen lehetőség) a pályázatra? Miért kell néhány nap alatt ötletelni, kapkodni a lakosság véleményét meg sem kérdezve? Mi lesz a városra szállt Kohán örökséggel, ha az épületből kiköltöztetjük a képeket és megszegjük a hagyatéki szerződést? A Dübögő visszaállítását hosszútávon támogatják a Városbarátok, de ehhez méltó, turisztikai szempontból is látványos módon kellene elhelyezni, bemutatni a Kohán műveket és másokat – a Harisnyagyár épülete pl. mint „Művészeti Központ” kitűnően alkalmas lenne erre. A Kohán Múzeumban pedig lehet rendezvényeket tartani, amíg mindez megvalósul. A polgármestert nem „hatották meg” az érvek (no comment…-a szerk.). A testületi ülést figyelők megtudhatták még, hogy az ez évi költségvetést módosítva sikerült elvenni a város közlekedési koncepció-terv és a csapadékvíz elvezetési tervekre félretett pénzből . Reméljük a pályázati forrásból pótlásra kerül. Ennyit a városvezetés közlekedési problémák iránti érzékenységéről. A testületi ülésről hazabandukolva arra gondoltunk, hogy a székely ember hamarabb felismeri azt, amit a gyulai Városházán kevesen: most nem az út döcög, hanem a szekér.

-íródeák-