Gyulai Városbarátok Köre

Parkolási (v)iszonyok PDF Nyomtatás E-mail

A Városbarátok közéleti jelenléte óta legalább három alkalommal foglalkozott városunk parkolási helyzetével, a parkolási díj rendszerével, a közlekedési koncepció hiányával. Minden gyulai polgár aki gépkocsival  közlekedik, feltételezhetően számos esetben szembesült azzal a bosszúsággal és lehetetlen helyzettel, amikor ügyeit intézendő próbál valahol parkolni. De megnyugtatóan nem tud.

Mit tesz ilyenkor  a tisztes polgár? Néhány példa a sok közül. Valószínű a Posta melletti parkoló állapotának köszönhetően, számos gépjármű vezető igen jó rutinra tett szert hátramenetből, szlalom illetve hasonló vizsgaelemekből. Aki már kipróbálta a kórház körüli kerengést annak reményében, hogy majd csak lesz helye, előbb utóbb vagy meggyógyul vagy a mentő viszi be. Azon rutin feladatot is sokan próbálják megoldani, hogy a Béke sugárúti szolgáltató ház mögötti szűkös lehetőségek között gyakorolják a  lavírozást.
A bosszantó helyzeteket megunva a polgár több lehetőség közül választhat: ha  az adott helyzetben éppen lehetséges, ha szerencséje van és talál helyet akkor valahogy befészkeli magát, ha nincs szerencséje és elég bátor, hogy kockáztasson, akkor olyan helyen parkol, ahol nem lehet, netán tilos ( azt a fránya autót mégsem veheti a hátára), aztán vagy bejön vagy nem. Közben öt perces ügyintézéséhez vagy megveszi a parkolójegyét vagy nem.
Apropó parkolási idő szabályozása. Bizonyára sokaknak feltűnt az a tény, hogy a parkolási alapidő és alapdíj 20 percre illetve 50 forintra van beállítva, a parkolási idő 20 perccel módosítható. Városbarát vélemény és logika szerint mind az időtartam mind annak összege elfogadhatatlan és tisztességtelen a tisztességes polgár számára.
Tapasztalaton és visszajelzéseken alapuló feltételezés, az, hogy az ügyintézések –nem a nagy bevásárlások – időtartama az esetek többségében az alapidő alatti öt-tizenöt perc. A polgár kifizeti a húszperces alapdíját, majd 10 perc után elhagyja a parkoló helyét, természetesen ez esetben visszajáró nincs, a megüresedett helyre azonnal beáll valaki más, újabb tízpercre. Nem kell különösebb matematikai képesség ahhoz, hogy feltűnjön, hogy ugyanazt a szolgáltatást többször adják el...
Miért nem lehet kisebb időszakaszokra illetve kevesebb parkolódíjra állítani azt a parkoló automatát ? Mikor lesz már Gyulán is  polgárbarát parkolási rendszer? Az élhető és lakható város ismérve az is, hogy igyekszik az ott lakóit és a vendégeit megkímélni a mindennapok apró-cseprő bosszúságaitól, csak azért, hogy aki itt él, otthon érezze magát.    
Egyelőre úgy tűnik, hogy a városban a Városbarátok többszöri fellépése ellenére a parkolási ügy parkoló pályán van. Tegyünk érte, hogy ne így legyen.

Parkolóőr