Gyulai Városbarátok Köre

Egy támogatás margójára PDF Nyomtatás E-mail

Idén is sikeresen pályázott felújításhoz szükséges támogatásra a Románvárosi Óvoda. Az intézmény 6.977.610 Ft-ot nyert a még a Bajnai-kormány alatt működő Kisebbség -és Nemzetpolitikai Államtitkárság intervenciós alapjából. A pénzt teljes tetőfelújításra, homlokzatfelújításra költik. Sajnos az aláírt támogatási szerződés a kormányzati munka átadása  után sem érkezett meg.  Ez hátráltatja a munkálatok megkezdését. Azért okoz ez gondot, mert az óvodavezetés logikus szándéka, hogy a felújítást a nyári óvodai szünetben hajtsák végre.

2010. július 2-án nagy örömünkre az Orbán-kormány államtitkára Szászfalvi László az Egyházi, Nemzetiségi és Civil Kapcsolatokért Felelős Államtitkár - Gajda Róbert és Simonka György országgyűlési képviselők  kíséretében- találkozott a gyulai román közösség képviselőivel. A találkozón kértük az államtitkár urat, járjon közbe a pályázati szerződés minél hamarabbi aláírása ügyében,mivel az idő sürget. Igéretet kaptunk, hogy rövidesen megoldódik a Románvárosi Óvoda pályázati problémája.
Nem az első eset, hogy a Románvárosi  Óvoda sikeresen pályázik. 2009-ben több mint 3.000.000 Ft-os pályázati támogatással ( a 300.000 Ft-os önrészt a román kisebbségi önkormányzat biztosította) teljes nyílászáró cserét hajtottak végre az intézményben (sajnos általunk ismeretlen okból a sikeres pályázatok nem kaptak olyan nagy hírfelületet a városi sajtóban, mint városunk egyéb intézményei által megnyert pályázatok).
Az óvoda sajnos nem rendelkezik tornaszobával, ami igen megnehezíti a gyermekeknek tartandó testnevelő foglalkozást. A tornaszobában megoldhatóvá válhatna az SNI-s gyermekek fejlesztése is. Bízunk benne,hogy a jövőben Gyula városa a Románvárosi Óvoda számára talál olyan pályázati forráslehetőséget, amely ezt a problémát megoldja.
Addig is reméljük: ősszel már egy szépen felújított óvodába járhatnak gyermekeink. 

Dr. Ruzsa György