Gyulai Városbarátok Köre

Város, Várfürdő: hova, merre, miből? PDF Nyomtatás E-mail

A 2010. évi költségvetést elemezve második számunkban  írtunk arról, hogy a város gazdasági helyzete nem a legrózsásabb. Az önkormányzat által kibocsájtott kötvény felhasználása döntően befolyásolhatja a város feladatainak finanszírozhatóságát. A Várfürdőnek is kell a forrás a fejlesztést elősegítő pályázathoz. Korábban a fejlesztést álló teljes (2 milliárd 500 millió Ft-os) program kb. 10%-át finanszírozta volna önerőből a Várfürdő, a további önrész a város által kibocsájtott kötvény lett volna. Júniusra változott a kép.

 

Durkó Károly – Szalai György, a Városbarátok önkormányzati képviselői

 A  testületi ülésen a korábbi előterjesztéstől eltérően már csak tagi kölcsönt (1 milliárd 50 millió Ft-ot) nyújt a pályázati önerőhöz  a város. A korábbi előterjesztések törzstőke-emelést, azaz a végleges pénzátadást szorgalmazták. Ennek „veszélye” nem múlt el: a fürdőnek korábbi hiteltörlesztései is vannak, így esély van a korábbi előterjesztés szerinti pénz átadására (gyakorlatilag törzstőke-emelésre), ha a gazdasági eredmények nem a tervezett szerint alakulnak. A Városbarátok kérték, hogy készüljön a kötvény felhasználásával kapcsolatos döntés előtt gazdasági elemzés arról, hogy a város működésére és a következő évek költségvetésére  milyen hatással lesznek a Várfürdővel kapcsolatos döntések. A júniusi testületi ülésre már rendelkezésre ált egy 15 éves időtartamra kalkulált remélt megtérülési számítás.
A beruházás megtérülési ideje, ha a leírtak szerinti bevételi és kiadási adatok teljesülnek valamivel több mint 13 év.
A fejlesztés kényszere vitathatatlan. Azt viszont továbbra sem tudni, tudja-e majd fizetni a kötvénykibocsájtással járó év végétől esedékes törlesztéseket a Gyulai Várfürdő Kft? Ha nem, ez a városra marad, és a kötvény (vagyis a pénz), valamint az ezzel elérhető esetleges kamathozam is odaveszett – legalábbis a városi költségvetés szempontjából nézve. A város intézményeinek, iskoláinak, működtetése nem kerülhet veszélybe. Sajnos kezdeményezésünk ellenére nem készültek számítások a kötvény átadása utáni időszakra vonatkozóan a városra gyakorolt hatásokról. Ezt a biztonságos működés érdekében célszerű lett volna megvizsgálni. Az anyagi nehézségek akár azt is eredményezhetik, hogy – a mostani választási ígéretek ellenére - további elvonások, adóemelések  biztosítják majd a város működőképességét, és a Várfürdő kötvény felhasználását. Persze csak az önkormányzati választások után.