Gyulai Városbarátok Köre

Erkel nem Verdi PDF Nyomtatás E-mail

Furcsa emléktáblával gazdagodott novemberben Gyula, városunk híres szülötte, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján. Az Erkel-ház falára feltett emléktábla bronzplakettjének leleplezését hűvös csenddel fogadta a közönség. Varga Imre neves szobrászművész alkotása ugyanis sokak szerint egyáltalán nem hasonlít a Himnusz megzenésítőjére. A művet az Erkel Társaság adományozta városunknak.

A Durkó Károly (Városbarátok) vezette Oktatási és Kulturális Bizottság első ülésén azonnal tárgyalta a kényes ügyet. Az előző testület kulturális bizottsága szeptemberben engedélyezte a tábla elhelyezését az Erkel-ház falán úgy, hogy a városvezetők, a bizottság tagjai nem is látták a bronzportrét – idézte fel a közeli múltat az elnök, majd így folytatta:
- a bizottságnak a döntéshez nem volt joga, így kezdeményeztem a döntés hatályon kívül helyezését. Felkértük a polgármestert, hogy a jelenlegi helyett egy "hitelesebb" bronzportré készítéséről tárgyaljon Dr. Bónis Ferenccel az Erkel Társaság elnökével és a művésszel, Varga Imrével. Kértem, hogy ebben vegyen részt az Erkel ünnepségek "mentora”  Dr. Erdmann Gyula, volt alpolgármester is. Az ünnepélyesen átadott bronzportré ugyanis sokkal jobban hasonlít Giuseppe Verdi olasz zeneszerzőre, mint Erkelre – jelentette ki Durkó Károly.
A kulturális  bizottság a Városbarát elnök javaslatára felkérte a polgármestert, vetesse le a jelenlegi bronzportrét az Erkel-ház faláról, az épületen ugyanis felújítási munkák zajlanak, nehogy megsérüljön mielőtt visszaadnánk...
A tábla lekerült az Erkel-ház faláról. Várjuk a folytatást.

-vbk-