Gyulai Városbarátok Köre

EMLÉKKÖNYV AZ 1-ES ISKOLÁRÓL PDF Nyomtatás E-mail

Emlékkönyv készült a 2008-ban (születésének 100.évfordulóján) megszüntetett 1-es Számú Általános  Iskoláról és elődjéről, a Polgári Leányiskoláról. A „Gyula régen és ma” albumokat kiadó Gyulai Évszázadok Alapítvány 100 ezer forint értékű  munkával támogatta a fotók nyomdakész dokumentálását. A szerzők 500 ezer forintot gyűjtöttek össze a célra, további 600 ezer forintra lett volna szükségük az album kiadásához. A nemes célra létrehozott 1-es Számú Általános Iskola Emlékére Alapítvány ezért kérelemmel fordult a város képviselő-testületéhez. Az Oktatási és Kulturális Bizottság mellett szerényebb összeggel a Gazdasági Erőforrások Bizottsága is támogatta a kérést. A polgármester határozottan jelezte: takarékossági okokból nem támogatja a kérést. A Városbarátok szerint a testület ennyivel tartozott (volna) az 1-es iskola tanárainak, diákjainak, a forrást is megnevezték az album támogatására. Egyik bizottság javaslata sem kapott többséget a testületben, a polgármester pedig azt javasolta: jövőre pályázzanak majd forrásra az új civil támogatási rendszerben…
Tény, hogy a város első embere következetes volt: később sem a Gyulai Termál FC labdarúgócsapat, sem a Gyulai Color Kosárlabda Egyesület milliós nagyságrendű támogatási kérelmét nem támogatta. A Városbarátok ettől függetlenül úgy gondolják, hogy az állítólag évenként 50 millió forint megtakarítást hozó iskolaintegráció „áldozata”, az 1-es iskola emléke megérdemelt volna legalább 300 ezer forint támogatást.
Az áldozat és kockázatvállaló gyulai polgárok összefogásával mégis megszületett decemberben az emlékalbum – a memento az 1-es iskoláról.