Gyulai Városbarátok Köre

Mérlegen a Várfürdő PDF Nyomtatás E-mail

Nincs jó világ mostanság a Várfürdőben. A novemberi testületi ülésen már az interpellációk alatt lehetett érezni, hogy komoly vita lesz a fürdőt üzemeltető kft által készített 2010. évi jelentésből és a 2011-es előzetes tervekről. Hat képviselő (a civilek mellett Dr. Párducz László, Torma Béla is) megszavazta azt, hogy rendkívüli ülésen tárgyaljon a testület a Gyulai Várfürdő helyzetéről, de ez sajnos nem volt elég. Így maradt az ötödik napirendi pont.

Kovacsics Imre igazgató nem volt itt az ülésen, így Boros László igazgató értékelte a 2010-es esztendőt. Elmondása szerint 110 millió forint bevételkiesést okozott két nagy szálloda (felújítási munkák miatti) bezárása, valamint a szokásosnál rosszabb időjárás. A pályázati forrásra építő 2011-es fejlesztés előkészítése 136 millió forintba került. A Várfürdőnek nincs lejárt határidejű tartozása, nincs csődhelyzetben – mondta Boros. Durkó Károly (Városbarátok) arra hívta fel a figyelmet, hogy a fürdő 42 millió forintos bevételkieséssel számol a gyulaiaknak szóló kedvezményes belépőjegy miatt. A képviselő rávilágított arra, hogy a drágább belépőt a fürdőbe még járó gyulaiak többsége nem tudná kifizetni, így a kedvezmény megszüntetésével a plusz bevétel sem „jönne”. A tervek szerint december végén 8,5 millió forinttal (!) fordul az új esztendőbe a Várfürdő, miközben a havi működési költség legalább 45 millió forint.

Lehet így új évet indítani? – kérdezte a Városbarát képviselő. Szalai György (szintén Városbarátok) pedig arról érdeklődött, megkapja-e a pályázati pénzt a Várfürdő? Leel-Őssy Gábor (Körösök Völgye) arról beszélt, hogy a 2,5 milliárdos  (remélt) támogatás (főleg svájci frank alapon) már rég nem ér annyit, mint két éve…Kóra János (Ipartestület – ÖGYE) jelezte: a fürdőnek még a könyvelését is elvitték Gyuláról… Torma Béla (Fidesz-MPSZ-KDNP) sporttanácsnok elődje, Durkó Károly felvetésére reagálva szintén gyorsan kiállt a városi sportiskolai úszásoktatás mellett. Majd kijelentette: egyszer és mindenkorra pontot tehetünk az (úszás és oktatás) végére. Reméljük nem szó szerint kell értenünk…A Várfürdő igazgatója Boros László igyekezett korrekten válaszolni a kérdésekre – alighanem nem ő tehet arról, hogy nem nyugtatta meg a kérdező képviselőket. Lakossági hozzászólóként kapott lehetőséget két percre Cséfán Lajos a fürdő volt igazgatója is. Harminc gyulai család életének tönkretételéről beszélt és kijelentette: a könyvelés számai megérnének egy ügyészi vizsgálatot. A két perc gyorsan letelt, Cséfán Lajos engedélyt kért a polgármestertől, hogy a Gyulai Hírlapban folytathassa a vitát. Élénk és egyre durvább szóváltás következett dr. Görgényi Ernő és Cséfán Lajos között. A mikrofonhangosítás elvétele után Cséfán Lajos még odakiálltott a városvezetésnek: önök tönkretették a várost! Miután a kedélyek lecsillapodtak, dr. Görgényi Ernő azt mondta: lehet támadni a Várfürdőt az időjárás miatt, vagy azért mert két szállodát felújítanak. A könyvelés pedig hamarosan visszakerül Gyulára. Kóra Jánosnak ettől függetlenül hirtelen eszébe jutott, hogy a Várfürdő felügyelőbizottsági ülésén maga Galbács Mihály alpolgármester (Fidesz-MPSZ – KDNP) is aggasztónak ítélte a fürdő jelenlegi és várható helyzetét. A szavazáskor viszont már ő sem volt ilyen aggódós: csupán a hat, rendkívüli testületi ülés összehívását támogató képviselő fejezte ki kétkedését a Várfürdőben történtek miatt.
- dékán -