Gyulai Városbarátok Köre

Interpellációs történetek PDF Nyomtatás E-mail

                                           INTERPELLÁCIÓS TÖRTÉNETEK

 

Nincs is annál szebb, amikor az ember a biztos testületi többséggel is dacolva gyakorolhatja a demokráciát. Az interpellációk, kérdések órája alkalmas volt arra, hogy a lakossági problémákat közvetlenül továbbítsuk a városvezetésnek. A munka szépségét csak az árnyékolta be, hogy voltak, akik előre megírt szövegüket (igaz kitűnően) felolvasva és a választ is előre tudva szerepeltek, kipipálva a „dejólképviselemapolgárokat” menüpontot. A Városbarátok nem játszottak vásári színészi szerepet az elmúlt egy évben: valódi problémákat vetettünk fel  minden testületi ülésen – aztán hol kaptunk érdemi választ, ígéretet a megoldásra, hol nem. Néhány példa következik.

 

 

                                      ŐZIKE MÁR NINCS, KERÍTÉS MÉG VAN

 

Január végén jeleztük, hogy bizony szemetes a Csigakert, hiányzik több szemeteskuka, no és egy pad sajnos úgy lett elhelyezve az egyik gyalogsétány mellett, hogy a galambok –szó szerint – tojhassanak rá. Gondok voltak (sőt még most is vannak) egy belvárosi Dózsa György úti ingatlannal is, ahova a nyitott ajtón és a törött üvegeken az dülöngél be, aki akar. Csigakert rendezve, az utóbbinál nem sokáig élt a lakat. Májusban az Almásy kastély jövője felől érdeklődtünk. A korábbi évekhez hasonlóan most is kértük a város felőli kerítés elbontását, a vár felőli parkrészlet rendezését és látogathatóságát, a kastély kivilágítását. Hasznosítási terv készül, pályázat lesz kiírva kb. augusztusban, kulturális központ lehet itt, addig várjunk ezzel – jött a válasz írásban. Azóta a testület döntött: kiállítási célú hasznosításra pályázunk (erre lehet majd), a tervek közben pénzbe kerültek-kerülnek, és még decemberben is csak várjuk a pályázat kiírását.  Júniusban a Városház utca egyik boltjánál tapasztalt áruszállítással-rakodással járó zajokra,szeméttárolási problémákra hívtuk fel az illetékesek és a körzet képviselője, Gajda Róbert figyelmét. A hónapok óta tartó vitás helyzettel a városházi illetékes hatóság is foglalkozott – megegyezés nem született az ügyben. Közvetítőként fellépve javaslatokat tettünk a problémák megoldására.

 

                                                     EJ, JÓ EZ ÍGY?

 

 Szeptemberben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a gyulai Gyermekkórház évente több száz újszülött és édesanya számára nyújt fontos egészségügyi segítséget a szülés utáni napokban, jelentős a nagyobb gyermekeket érintő orvosi ellátás is. Évek óta probléma, hogy a Kárpát utcában, a kórház kerítése felőli oldalon nincs egy járdalap soros járda sem, az ide érkezők esős idő esetén kénytelenek az autóúton közlekedni gyermekeikkel. A Somogyi Béla utcában sem sikerült megnyugtatóan rendezni az autók mindenki számára biztonságos parkolását. Mikor várható ebben változás – kérdeztük. A válasz nem volt megnyugtató. A Somogyi Béla utcában 10 autó tud parkolni és ez elég is – jött a „mérnökosztályi” válasz. Nem így van – mondtuk mi, hacsak nem csak kis Polskik, esetleg Velorexek érkeznek ide a szórt kavicsra. Javasoltuk, hogy a buckás „parkolórészt” hosszabbítsuk meg és kulturáltan rendezzük az utcában, ami mindenki érdeke. Az elvi egyetértés végül megvolt, érdemi ígéret erre az évre már nem született a parkoló és a járda kialakítására. Arról már nem is szólva, hogy a Gyermekkórházban tartózkodó kismamáknak (évente legalább 300 édesanya gondjáról van szó) valóságos kanosszát kell járniuk az épületen kívül és az épületen belül lépcsőzve ahhoz, hogy újszülött gyermeküket naponta láthassák, a szoptatás idejére felkeressék. Egy lift megoldás lenne…javasoltuk, jelezve, hogy egy vállalkozó – ha van fogadókészség – részben támogatná a probléma megoldását.

 

                                      A BAKA KÚT KÖRÜL IS VAN ÉLET

 

Októberben azt kérdeztük: mikor lesz rendezve a Dr. Adler Ignác – Bartók Béla utca – Vértanúk útja közötti parkos terület és mikor lesz kiszélesítve a Bartók Béla útról a Vértanúk útja 2 – 4 – 6. szám felé vezető szűk zsákutca? A parkos terület rendezésére korrekt közüzemi válasz érkezett, a mérnöki osztály szakmai válasza viszont érthetetlen volt. Nem megy, nem is kérték – mondták.  Hát nekünk mondták az emberek. A szűk zsákutca szélesíthető lenne és igenis kinyitható a garázssor felé, ami az egyirányú közlekedést biztosíthatná. Milyen jó is lenne ha a mentő, tűzoltó, kukásautó könnyebben megközelíthetné vagy elhagyhatná a helyszínt, sőt a tűzifa lerakodása sem okozna logisztikai problémákat…Galbács Mihály, a körzet képviselője szerint viszont minden jól van így és gereblyézni hívta a Városbarátokat. Kérdésünkre – miszerint ő mikor festett itt padot, kapált gyomot, mostanában volt-e a helyszínen – nemleges választ kaptunk.

 

                                       UTCÁK, NEVEK, JÁRDALAPOK

 

Novemberben jeleztük: a Bárdos tó felé vezető járdalapok hepehupásak, sok helyen hiányoznak az utcanévtáblák a városban, de fontos a házszámok pótlása is (Balla Tibor Péter - Csonti már tett is ezért a városban). A problémát elismerte a városvezetés, indul a felmérés a hiányosságokról.

 

                                   ÖSSZEFOGLALÓ GÓLOK NÉLKÜL?

 

A novemberi testületi ülésen megkérdeztük azt is, mikor lesznek megint sportközvetítések a Gyula Tv-ben? Már vannak – mondta a polgármester, szerintük is fontos ez, és már volt is összefoglaló a felnőtt futballcsapat hétvégi mérkőzéséről a helyi tévében, de egyébként is kevés a műsoridő – legalábbis erről tájékoztatta Csiszér Áron főszerkesztő. Sajnos ez így nem felelt meg a valóságnak, egy mérkőzés ugyanis 90 percig tart, szerencsés esetben gólokkal. Az utolsó tíz percben felvett néhány kép és két interjú nem összefoglaló. Ráadásul a régi Gyula Tv vezetés bizony nemcsak a hazai, de az összes idegenben játszott futball és női kézilabda mérkőzést végig felvette és leadta a műsorában. Műsoridő hiányra hivatkozni is felesleges, hiszen hely és idő van a közvetítésre az unalomig játszott filmek helyett, nem hisszük, hogy mindenki szívesen megnézi ötvenkettedszer is a Liliomfit. A város és a labdarúgó akadémia ificsapatainak mérkőzéseire is sokan kíváncsiak volnának, de más sportágak is megérdemelnék a beszámolókat versenyeikről. Ne feledjük: a város ebben az évben is 15 millió forintot fizet a katolikus egyház televíziójának, többek között (szerződés szerint) azért, hogy beszámoljon Gyula város jelentősebb, a fiatalabb korosztályokat is érintő sporteseményeiről. Javasoltuk, hogy a hétfő legyen a sporté a Gyula Tv-ben. Megnyugtató válasz nem érkezett kérésünkre. Sebaj! A jövő évben újra megpróbáljuk!

   dékán