Gyulai Városbarátok Köre

Jön a 10. jubileumi Gyula régen és ma! PDF Nyomtatás E-mail

ami Gyula

Jubileumi, 10. kötetének bemutatására készül a Gyulai Évszázadok Alapítvány. Az album magyar és angol nyelven mutatja be – fotókkal gazdagon illusztrálva – Gyula történelmét, értékeit, nevezetességeit. Az országban szinte egyedülálló kezdeményezés 2003-óta évente, képes albumokban dolgozza fel folyamatosan a város múltját és jelenét. Az idei –Durkó Károly, Durkóné Illés Bernadett, Balla Tibor – nevével jegyzett kötettel együtt összesen 1392 oldalon szólnak Gyula értékeiről.

Az új könyv címe: ami Gyula, a szakmai lektor dr. Szabó Ferenc. A gyulai németek és románok történetét – Mittag Mónika és Martyin Emilia fejezetszerzők tollából ismerhetjük meg - ezeket a fejezeteket németül illetve románul is elolvashatja majd a kedves olvasó. Kereskényiné Cseh Edit munkájának köszönhetően megismerhetjük majd a gyulai zsidóság történetét, dokumentumait is. A könyv fotóalbumnak is kitűnő: a számos régi, különleges fénykép között találhatunk több Székely Aladár fotót is. A mai Gyulát tizenhat gyulai fotográfus több száz igényes és látványos mai fotója mutatja be. Az itt élők is rácsodálkozhatnak, milyen szép városban élnek, mennyi részletet nem fedeztek még fel, ami mellett akár mindennap elmennek. A könyvet igényes angolfordítás teszi elegánssá Madai Gabriella jóvoltából. Az „ami Gyula” számos újdonságot tartogat az olvasónak.

 

 

alt

alt

 

 A 10. kötet két címlappal jelenik meg 2012. november 20-án!

 

Az alapítvány elnöke Durkó Károly, az elmúlt tíz évet értékelve a Gyulai Hírlapnak elmondta: „a könyvsorozat születése már része volt annak a 2002-ben elkezdett munkának, amely elkötelezett a lokálpatrióta értékek mentésében. A figyelem felkeltése is célja az alapítványnak. Így külön öröm, hogy talán hamarosan az újra létező Komló teraszán is kávézhatunk…A harmadik kötet, a Gyulai kolbász története című album születése is segített abban, hogy néhány évvel később sikerült itthon tartani a Húsipari gyűjteményt, amely ma népszerű múzeuma a városnak, sőt újraéledtek a hentes hagyományok. Ráirányítottuk a figyelmet művészeti értékeinkre, a kitűnő festőművészre „kis Szilágyira”, a Várfürdő sikertörténetére. Feldolgoztuk a régi kisvasút, a posta, számos legendás és sikeres (ma már sajnos nem létező) gyulai vállalat történetét, de szóltunk ma is működő közösségek életéről is. Dokumentáló munkánkkal erőt akartunk adni a túléléshez és az újrakezdéshez, a jövő nemzedékének pedig megmutattuk örökségünk fontos részét, amire lehet építeni. A Gyula régen és ma kötetek jó szolgálatot tettek a város népszerűsítésében is, hiszen ezek a könyvek már a világ összes földrészére eljutottak.”

Durkóné Illés Bernadett a kuratórium tagja arról beszélt, hogy a hon-és népismeret modul a korábbi tantervek része volt. Üdvözlendő, hogy a 2012. szeptember 1-jétől hatályos köznevelési törvény és az új NAT (Nemzeti Alaptanterv) is kiemelten kezeli ezt a területet. Az alapítvány lokálpatrióta szemlélete, a város szeretete, múltjának megismerése, megismertetése a fiatalok körében is terjesztendő feladat. Az új nemzedék, a jövő nemzedéke számára különösen fontos a gyökerek, a szűkebb értelemben vett haza megismertetése. 1566 című kötetünkkel Gyula életének csupán egy szeletkéjét mutattuk be a fiataloknak. Többi köteteink, de különösen a mostani, 10. album igazán lehetőséget biztosít számukra, hogy lakóhelyüket, annak történelmét és jelenét fotókon, ismeretterjesztő írásokon keresztül jobban megismerjék.

- Mind az írott, mind a fotóanyag beilleszthető a nevelési-oktatási folyamatba, a gyerekek örömmel ismernek fel számukra ismerős helyszíneket, rácsodálkozással fogadnak minden új, történelmi értékű információt szülővárosukról. Ha csupán érdeklődéssel forgatják a kezükbe adott képes könyvet, netán még olvasnak is belőle néhány érdekességet, már megérte! Gyula jövője ugyanis az ő kezükben van. Mi, felnőttek, szülők, nagyszülők, pedagógusok vagyunk a felelősök azért, hogy bennük is kialakuljon a tudat, az érzés: a Gyulaiság, gyulai vagyok, és annak lenni jó, mert itt vannak a gyökereim, ez a hazám – hangsúlyozta Durkóné Illés Bernadett.

Az alapítvány tagjai úgy látják, hogy ma kicsit divat is civil lokálpatriótának lenni, nosztalgiázni, a múlt emlékeit kutatni – mondta a kuratóriumi tag Balla Tibor. Örülnek annak, hogy tíz évvel ezelőtt elindították ezt a folyamatot, a város barátaiként fontos szerepet vállaltak és vállalnak ma is az értékmentésben. Az új album szerkesztője, Durkó Károly szerint jubileumi kötet születése igazi lokálpatrióta összefogás eredménye, amiért köszönet illeti a támogató polgárokat, vállalkozásokat. Fontos a minőség! Ez a gondolat találkozott az MKB Bank Zrt. vezetőinek filozófiájával, így a pénzintézet a jövőben stratégiai partnere lesz az alapítványnak.

Az alapítvány fontosnak tartja azt is, hogy elismerje azok munkáját, akik saját szakmájukban igazi lokálpatriótaként sokat tettek, tesznek városunkért. Döntöttek arról, hogy a hajdani kitűnő rajzpedagógus előtt tisztelegve Firtosi József Dezső díjat alapítanak. Kiss György Munkácsy-díjas festő- és szobrászművészt kérte fel a szervezet arra, hogy készítsen emlékérmet József Dezső tiszteletére. Az alkotások elkészültek, az alapítvány pedig döntött arról is, ki kapja az első elismerést. A Firtosi József Dezső díjat a Gyula régen és ma új kötetének bemutatóján adják át, amely november 20-án, kedden este 18.00-kor kezdődik a Mogyoróssy János Városi könyvtár olvasótermében.

- GYÉÁ -

keszul a 10-600

 A 10. kötet szerzői: Durkóné illés Bernadett, Durkó Károly, Polyák István, Balla Tibor