Gyulai Városbarátok Köre

Firtosi József Dezső emléktábla-avatás PDF Nyomtatás E-mail

Az egykor a Polgári Leányiskolában, majd az 1. számú Általános Iskolában tanított Firtosi József Dezső tiszteletére állítottak emléktáblát 2014. július 29-én (kedden) 18.00-tól a Városbarátok. A kitűnő pedagógusművész az Ecsedi utca 22-szám alatt lakott, itt mondott el néhány gondolatot róla Székely Árpád, az emléktábla-állítás kezdeményezője, majd Kiss György Munkácsy díjas festő és éremművész avató beszédét. hallgathatták meg az érdeklődők. Az ünnepséget József Dezső szülőföldjén, Erdélyben született dalok tették még emlékezetesebbé az Erkel kórus tagjai jóvoltából. A Csőke Péter által készített márványlapon ez olvasható:

"Ebben a házban élt és alkotott 1919 és 1965 között FIRTOSI JÓZSEF DEZSŐ (Firtosváralja, 1886 – Gyula, 1965) rajztanár, festőművész. Az általa 1948 - 1963 között vezetett szabadiskolában több száz fiatalt tanított meg a rajzolás alapjaira. Olyan híres művészeket indított el a művészeti pályán mint Kohán György, Koszta Rozália és Kiss György.

Állította a Gyulai Városbarátok Köre, Balla Tibor, Durkó Károly, Kiss György, Székely Árpád, Virág Tibor 2014."

A mester tisztelői, az emlékét, munkáit az elmúlt 4 évben kiállítással is őrző Városbarátok, tanítványok az emléktábla felavatásával is bizonyságot tettek arra: megőrzik Dezső bácsi emlékét.

d-

jozsefdezso-emlektabla-6

További képek az emléktábla-avatásról:

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt