Gyulai Városbarátok Köre

Újra gyaloghidat az Erkel gimnáziumhoz! PDF Nyomtatás E-mail

Újra épülhet az Erkel gyaloghíd a Bodoky utcában, a Kis-Körös (hivatalos nevén: Élővíz-csatorna) felett! A Gyulai Városbarátok Köre önkormányzati képviselője Durkó Károly a következő interpellációt mondta el a képviselőtestület december 18-ai ülésén:

Szép fahíd épült egykor a Kis-Körös (hivatalos nevén: Élővíz-csatorna) fölött a Gyulán, az Erkel Gimnázium mai épületének szomszédságában. A diákok jó része így gyorsabban jutott el az iskolába, vagy gyorsabban ért haza, de sokan mások is szívesen használták Németváros felől a gyalogos hidat. Sajnos a Kis-Körös fahidat tervezési és kivitelezési hibákból adódóan néhány év után le kellett bontani. 2012 augusztusában még egy erősebb, masszívabb híd építéséről szóltak a hírek… aztán csak a régi híd csonkjai maradtak meg nekünk.

Erkel gimi hídja - KICSI 3 - 2014.dec.22. 6.

Van-e akadálya annak, hogy ha az eredetileg tervezett 25-30 millió Ft-os költségvetésű híd nem is valósul meg, egy (a Pálffy utcaihoz hasonló) kisebb vasszerkezetű híd épüljön az Erkel Gimnáziumnál?

Erkel gimi hídja - KICSI 1 - 2014.dec.22. 2.

Dr. Görgényi Ernő polgármester válaszában aktuális kérdésnek nevezte a Városbarát képviselő kezdeményezését. Megyeri Sándor, a mérnöki osztály vezetője válaszában elmondta, hogy a Bodoky Károly által tervezett híd jogerős építési engedéllyel rendelkezik, egy olcsóbb, fémszerkezetű híd esetében új terveket kell készíteni. Durkó Károly erre reagálva jelezte: ő a Bodoky tervezte hídnak is örülne, ha megoldható a felépítése. Azt nem tudjuk mikorra lesz ilyen vagy olyan híd az Erkel Gimnázium mellett, de a képviselő érdeklődésére azt hallottuk, hogy az erről szóló egyeztetések januárban megkezdődhetnek.

Az ülésen a Városbarát képviselő sürgette az utcák ideiglenes kátyúzását is:

Folyamatos feladatot jelent városunkban az utak javítása. A Ferenczesek tere 9/B számú ház előtt pld. egy méteres átmérőjű, mély kátyú okoz balesetveszélyt a közlekedőknek. A környéken élők a lyukat kavicsokkal részlegesen feltöltötték, de ez nem oldja meg a problémát. Mikor javítják ki az utat az utcában?

Nos, a nagy lyuk miatt december 17-én délelőtt a Városházán leadott kezdeményezés rekordidő alatt ért célt. Délután már hidegaszfalttal tömték be az úthibát. Daróczi Lászlótól, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától (már a testületi ülésen) megtudtuk: a cég útellenőrei folyamatosan „pásztázzák” a várost. Ha valaki kátyúval találkozik, ne mulassza el felhívni a kft. 362–377-es ügyfélszolgálati telefonszámot.