Gyulai Városbarátok Köre

2003-2005 PDF Nyomtatás E-mail
2003 tavaszán két városbarát tag ( Balla Tibor, Durkó Károly) közreműködésével létrejött a Gyulai Évszázadok Alapítvány, amely az egyesület céljaival összhangban Gyula város értékeinek megőrzését, elkallódott-elfeledett kincseink felkutatását és közzétételét tűzte ki célul. Alapítónak a városbarátok D. Nagy András helytörténeti kutatót kérték fel. Még ebben az évben megszületett – Bagyinszki Zoltán fotográfus képeivel a Gyula régen és ma I. helytörténeti képes album, amely nagy sikert aratott a gyulai közönség körében. 2004-ben hasonló fogadtatásra talált a Gyula régen és ma II. kötete. Az alapítvány harmadik albuma ( A Gyulai Kolbász Története) 2005-ben a gyulai hentesipar történetét dolgozta fel, a lokálpatrióta gyulaiak nagy örömére. Képek a Gyula régen és ma könyvbemutatóiról, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárból.

Idén jelenik meg a Gyula régen és ma könyvsorozat negyedik kötete, amely egy elfeledett kitűnő festő, (kis) Szilágyi István művészetét, életét dolgozza fel. Balla Tibor, és Durkó Károly sok ember önzetlen segítségével, hat év kitartó munkával kutatta fel a művész életművét, festményeit, grafikáit, dokumentumait. Ennek javából, (kis) Szilágyi István születésének 110.évfordulóján látható emlékkiállítás 2006 június 23-tól 2006 augusztus 13-ig a gyulai Dürer Teremben, a Corvin János Múzeum közreműködésével.

A Gyula régen és ma könyvek kiemelt támogatója a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

 

Felújítottuk (kis) Szilágyi István családjának sírját, amelyen az alapítvány jóvoltából immár a festő neve is olvasható.

A Gyula régen és ma – A Gyulai kolbász története című könyvünk 2005.évi bemutatóját jelenlétével megtisztelte dr. Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A képen balról jobbra a következők láthatók: dr. Varga Kálmán, D. Nagy András, Durkó Károly, Bagyinszki Zoltán, Balla Tibor.