Gyulai Városbarátok Köre

Megtelt a gyulai mozi! PDF Nyomtatás E-mail

Zsúfolásig megtelt a gyulai Royal Mozgószínház (Petőfi Mozi) nagyterme 2007 július 23-án este. A városbarátok és a Gyulafilm Bt. Szervezésében került sor az egykori Royal Mozgószínház régi, homlokzatról eltűnt ólomüvegablak mozaikterveinek a bemutatására.

Durkó Károly az egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, beszélt az értékvédelem fontosságáról. Megköszönte a képviselők többségének támogatását,így három régi gyulai ház, és a mozi homlokzata is felújítható lesz a következő hónapokban. Van még teendőnk bőven- hangoztatta a városbarátok vezetője-, hiszen a Komló, a volt Weisz Mór villa (később Ifjusági és Úttörőház), a Háromszög kocsma épülete is megmentésre vár. A Komlóban a város régi patinás épületében pedig nem lenne szabad kínai boltnak működnie…

Balla Tibor az ólommozaik ablak rekonstruálásáról beszélt a Tisztelt közönségnek. Képekkel illusztrálva bemutatta azokat az embereket is, akik sokat tettek a tervek megvalósulásáért. Békési Ella a mozi vezetője örömét fejezte ki amiatt,hogy ilyen sokan eljöttek a rendezványre, és megköszönte a városbarátoknak a segítséget.

A tervek tehát elkészültek-köszönhetően a két kiváló művésznek, Szilicz Marianne üvegtervezőnek és Melczel Péter grafikus művész-tervező grafikusnak-, a szerződéskötések után jöhet a kivitelezés. Ha minden jól megy, év végére már látható lesz a régi képeslapok alapján rekonstruált ólomüvegablak mozaik, éjszakai megvilágítással.

Az ismertető után a közönség a nagy melegben is végignézte az "56 csepp vér" című musicalt, majd vastapssal köszönte meg az élményt. Bánhatja az, aki nem jött el!