Gyulai Városbarátok Köre

Testületi ülésen történt PDF Nyomtatás E-mail

Most sem volt mentes a vitáktól Gyula város képviselő-testületi ülése 2007. szeptember 20-án. Az interpellációk idején Durkó Károly a városbarátok képviselője három problémára is felhívta a figyelmet.

A Kapus híd megújulása örvendetes: kár, hogy a felújítási munkákat még mindig nem sikerült befejezni, a híd korlátjára minősíthetetlen módon felrakott díszkőburkolatot levette ugyan a kivitelező, de még nem sikerült pótolni megfelelő minőségben a hiányzó lapokat. A korlát így nagyon alacsony, így bizony balesetveszélyes! Nem is szólva a híd biztosító felőli sarkánál található „magányos téglaoszlopról”...Íme:

Nem hagyhattuk szó nélkül a Pomucz téren uralkodó állapotokat sem. Nyár elején már interpelláltunk a nagyrománvárosi állapotok megszüntetéséért - hiába. A "javítási munkák" több mint kifogásolhatóak. A parkoló és az ártézi kút közötti díszburkolat már széttöredezett, a szemeteskocsi ui. a kukákhoz csak itt tud hozzáférni. A kukákat bizony át kellene helyezni a Sáros és az Erzsébet utca sarkára. A Martyin-féle magánterület előtti "bukkanó" pereme már szintén széttört, rábetonoztak (?!) a díszburkolatra. A parkolót és a szobrot összekötő díszburkolatú járda mélyebben van, mint az út és a járda többi része, így ott megáll a víz. A szobrot körülölelő térdfal mellé jó lett volna vékony betoncsíkot húzni, hogy a sár ne koszolja be a falat. Pomucz tábornok szobrának környezete gazos,elhanyagolt, méltatlan az itt élőkhöz, az idegenforgalmi szempontból fontos útbaigazító tábla sem került át (az ígéretek ellenére) a megújult Kossuth térről a Pomucz térre.

Gyalázatos állapotban van a tavaly a Harruckern téren felavatott 56-os emlékmű környéke. A gazos terület méltatlan a szoborhoz és annak üzenetéhez. Azt javasoltuk, hogy sürgősen "lakja be" a város ezt a kis területet. A szobor környezetét parkosítani, rendezni kell, padokat és egy igényes, a kornak megfelelő, a környezetbe illeszkedő játszóteret is kialakíthatnánk a Városház utcán gyerekekkel sétáló fiatalok, nagyszülők segítségére. A legkisebbekre ui. senki sem gondolt. A Kossuth téren, vagy a Városház utcán sétálva legfeljebb a balesetveszélyes pancsolásra, és a bicikliúton át való futkározásra van esélye a gyerekeknek. A Harruckern tér "Kis- vagy Ó - Körös" felőli részén amúgy is panganak az üzletek - erre bizony a madár se jár, jó lenne bekapcsolni ezt a területet is a belváros életébe. Ezt a kis területet elnevezhetnénk önállóan is - mondjuk, megkaphatná az "56-osok tere", vagy a "Forradalom tere", esetleg az "Október huszonharmadika tér" nevet is. Persze nem lenne baj az sem, ha gyermekeink - miközben örömmel töltenek egy kis időt a játszótéren-, megkérdeznék édesapjuktól, édesanyjuktól, vagy a nagyszülőktől: mi is az az 1956-os emlékmű, kikre és mire emlékeztet?...