Gyulai Városbarátok Köre

Archívum

Kapcsolódó oldalak

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírszolgáltatás

feed-image RSS hírek
Városbarát Hírek
Tepertős pogácsa PDF Nyomtatás E-mail

VÁROSBARÁT HÍREK 2012. december

Tepertős pogácsa és papucs, ahogy  Szilágyi Gyuláné (Zsuzsika) készíti

Hozzávalók:

1 kg liszt, 1 púpos evőkanál só, 1 kávés kanál törött bors, 30 dkg, tepertő, 25 dkg margarin, 1,5 csomag  élesztő, 2 dl tej, pici cukor, 2 tojás sárgája, 2 egész tojás, 4-5 evőkanál fehér bor, 3 dl tejföl, a tetejére 1 egész tojás.

Elkészítése:

Sorban a hozzávalókat jól összedolgozzuk, vékonyra kinyújtjuk, majd összehajtogatjuk. Háromszor megismételjük a hajtogatást majd 2cm vastagságúra nyújtjuk és pogácsát szaggatunk belőle vagy betöltjük szilvalekvárral, amiből lesz a papucs. Tetejét tojással megkenjük! Forró sütőben 200-300 Celsius fokon, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

Elkészítési idő: 60 perc+sütési idő Adag: 2 nagy tepsi Költség: 1200 – 1500 Ft

 
Eredményes interpellációk PDF Nyomtatás E-mail

VÁROSBARÁT HÍREK 2012. december

A 2012-es esztendőben is fontos szerep jutott a testületi üléseken az interpellációknak és kérdéseknek. A lakosság véleményét ezen a „fórumon” is lehet gyorsan és hatékonyan közvetíteni. Persze „szerepelni” is lehet ilyenkor, de számunkra az volt a fontos, hogy kiérlelt, jogos problémákat vessünk fel úgy, hogy arra megoldási javaslatokat is tegyünk. Többször sikerrel jártunk.

Januárban ott folytattuk, ahol abbahagytuk. A Petőfi téri régi katolikus bérház – volt postaépület- Petőfi téren látható patinás épületéről szólt, amely lassan Gyula szégyenfoltjává vált. Sürgettük a változást, azt a választ kaptuk, hogy pályázat van beadva a felújításra. A kapu állapota is szégyenletes, legalább le kellene festeni, járjon közbe a tulajdonosnál – erre kérte Durkó Károly Városbarát képviselő a város vezetését. Közel egy év elteltével megállapíthatjuk: süket fülekre találtunk, az ajtó (is) tovább pusztul. A látvány borzasztó, ezt kellett megállapítanunk a kis Kötőipar épületéről is. Az épület utcafronti részét azóta kicsit kozmetikázta a tulajdonos, más nem történt a kisgyárral.

  Piac és szatócsbolt

Az 1980-as években a gyulaiak összefogásával és a Vendéglátóipari Múzeum vezetőinek segítségével páratlan gyűjtemény jött létre a város egykori, államosított kis üzleteinek (szatócsboltjainak) tárgyaiból. A kollekciót „Ajándékbolt a Süvegczukorhoz” néven ismerhették a gyulaiak a Kálvin utcában, a Vár utca – Gábor Áron utca sarkán, majd a volt Pandúrlaktanyában. A gyűjtemény végül - bútorokkal együtt – 2003-ban Gyuláról Békéscsabára egy iskolába került, nem kellett az akkori városvezetésnek. A Városbarátok fontosnak tartották, hogy ez a gyűjtemény – amely idegenforgalmi látványosság is lehet – hazatérjen. A városvezetés partnere volt kezdeményezésünknek, június 22-én együtt jelenthettük be: a gyűjtemény hazatért! Az anyag (főleg a bolt berendezése) most restaurálásra vár. Közben a Városbarátoknak sikerült megmenteni a Kőrösi Csoma Sándor és a Nagyváradi utca sarkán található egykori fűszerkereskedés, illetve szatócsbolt utcafronti faburkolatát. A szatócsbolt részei így lassan összeállhatnak, már „csak” berendezhető üzlethelyiségre van szükség. Köszönet mindenkinek az összefogásért! Ugyancsak kedvező fogadtatásra talált az a javaslatunk, hogy sok év után permetezni kellene a kártevőktől szenvedő gesztenye, platán és hársfákat. Szóltunk a piacért is: a hepehupa, így balesetveszélyes kőlapburkolattól, a karbantartási munkákon át az őszi-téli időszakban szükséges korábbi lámpagyújtásig sok problémára hívta fel a figyelmet Szalai György Városbarát képviselő, amelyről egy általunk kezdeményezett bejáráson is tájékozódhattak a döntéshozók.

 

Bővebben...
 
Városbarát értékelő 2012 PDF Nyomtatás E-mail

VÁROSBARÁT HÍREK 2012. december

 

FELEMÁS KÉP

A 2012-es esztendő vagy valaminek a kezdete, vagy a vége is lehet Gyula városában. Takarékos gazdálkodásra épült költségvetés, sikeres pályázatokról szóló kommunikáció, sikertelen faiskola telepítés, Remetén elkészült, de a gazdáknak drága hűtőház, talpon maradt Várfürdő, talajt vesztett Húskombinát, iskolaállamosítás, Rondella visszavétele egyben a belváros „elcsendesítése”. Osztódik a Városháza – sokan az épületben maradnak, de a járásnál folytatják. És közben a csend. Sajnos a fiatalok mellett egyre több középkorosztályba tartozó gyulai polgár döntött úgy, hogy elhagyja szeretett városát, mert nincs munkája, nem tudja eltartani családját. A 44-es autóútnak még a reménye sem látszik a ködben (autópályáról már nem is álmodunk). Látkép a Városházáról, bevallottan nem mindenről.

Költségvetés:

A takarékos gazdálkodásnál fontos szempont volt a hitelállomány csökkentése. Ez sikerült is meg nem is. Az átszervezések, ésszerűsítések költségcsökkentő hatása kétségtelenül érezhető volt, de a működési hitelállomány a központi elvonások miatt mégis jelentősen növekedett (346 millió forintról 400 millió forintra). A teljes hiány így a tél beálltával 593 millió forintról 596 millió forintra növekedett. Végleges számokat csak január-február hónapokban láthatunk. Örvendetes hír, hogy az állam átvállalhatja a város adósságának jelentős részét, a részletekről (annak ütemezéséről, módjáról) viszont még nem lehet tudni érdemlegeset. Az állam viszont viszi az iskolákat is (igaz a működtetés marad), a tűzoltóság után tehát tovább faragtak az önkormányzati irányítású területekből. A város évi adóbevétele 2010 óta évente 700 millió forint, amely még a közelmúltban megnyitott két négycsillagos szállodára (Erkel, Wellness) számítva sem növelhető. További adóemeléseket sem nyílt, sem burkolt formában nem tud elviselni a lakosság. Tanulnunk kell a racionális szemléleten alapuló gazdálkodást.

 

Bővebben...
 
ami Gyula PDF Nyomtatás E-mail

VÁROSBARÁR HÍREK 2012. december

Mit találunk az új kötetben?

ami Gyula!

Jubileumi, 10. kötetét adta ki november végén a Gyulai Évszázadok Alapítvány. Az országban szinte egyedülálló kezdeményezés 2003-óta évente, képes albumokban dolgozza fel folyamatosan a város múltját és jelenét. Az idei –Durkó Károly, Durkóné Illés Bernadett, Balla Tibor – nevével jegyzett album címe: ami Gyula. A szerzők magyar és angol nyelven 12 fejezetben, fényképekkel gazdagon illusztrálva foglalták össze a legfontosabb ismereteket a városról.

 

A könyv szakmai lektora dr. Szabó Ferenc. A gyulai németek és románok történetét – Mittag Mónika és Martyin Emilia fejezetszerzők jóvoltából - németül illetve románul is elolvashatja a kedves olvasó, de Kereskényiné Cseh Edit munkájának köszönhetően megismerhetjük majd a gyulai zsidóság történetét, dokumentumait is. A számos régi, különleges (közöttük több Székely Aladár) fénykép mellett tizenhat gyulai fotográfus több száz igényes és látványos egy-kétoldalas mai fotója mutatja be Gyulát. Az itt élők is rácsodálkozhatnak, milyen szép városban élnek, mennyi részletet nem fedeztek még fel, ami mellett akár mindennap elmennek. A könyvet igényes angolfordítás teszi elegánssá Madai Gabriella jóvoltából, az igényes kép és szövegszerkesztés Polyák István munkáját dicséri. Az album kiadását – a korábbiakhoz hasonlóan – most is támogatták a Városbarátok.

 

Bővebben...
 
Gyulaváriban, Dénesmajorban történt PDF Nyomtatás E-mail

VÁROSBARÁT HÍREK, 2012. december

A Gyulaváriban és Dénesmajorban élő emberek számára örvendetes esemény volt az uniós pályázati pénzekből megvalósult Dénesmajor – Feketegyarmat - Nagyzerénd út ünnepélyes átadása.   Ezzel   megtörhet egy közel száz éves átok, amely családokat, barátokat,szomszédokat szakított szét.
Idén május 11- én nyílt nap keretében folytatódott a választókerületi fórumsorozat, ahol a részönkormányzat tagjaként jelen voltam, a polgármester, a helyi képviselő és a mérnöki osztály vezetője megválaszolta a lakosság részéről felmerült kérdéseket.
A május 18- 20 között megrendezett Kastélynapok rendezvényei tették mozgalmassá, szórakoztatóvá településünk életét, a tradicionális gasztronómia és a helyi értékek bemutatásával. A Városbarátok csapatával a halászléfőző versenyen ezüstérmesek lettünk!
Ebben az évben is támogattam azokat a döntéseket, hogy részönkormányzati, képviselői keretből utak felújítására, Dénesmajorban útalapok , járdák készítésére kerüljön sor.   Támogattam azt is, hogy folytatódjon a közutak melletti tájbarát díszfák telepítése és a helyi közintézmények anyagi támogatása.

Balogh József

 
Hagyományőrző hentesek PDF Nyomtatás E-mail

 

VÁROSBARÁT HÍREK 2012. december

A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete 2012-ben is mozgalmas évet tudhat maga mögött. Dinamikusan fejlődik a Gyulai Kolbász és Sódarmustra vagy a "Gyulai kolbászfesztivál". Idei, sorozatban harmadik rendezvényünkre mintegy 25 ezren látogattak el. Egyre szélesebb körben ismerik és így növekszik a népszerűsége a Hagyományőrző Gyulai kolbásznak. Az egyesület az év során az ország több pontján vett részt gasztronómiai fesztiválokon, komoly sikereket értünk el kolbászkészítési bemutatóinkkal és népszerűsítettük is városunkat. Számtalan gyulai rendezvény aktív résztvevői voltunk. Nyáron minden héten tartottunk kóstolót a várban. A húsipari kiállításnak helyt adó régi vágóhíd épületén kívül belül sok fejlesztést sikerült elvégeznünk. Megújultak az udvari rész nyílászárói és több új kiállítási elem is elkészült, például a korabeli Stéberl húsboltot bemuatató sarok is. A tél beálltával persze az igazi disznóvágós programok is elkezdődtek, ahol a hagyományőrzők igazán „elemében érzik” magukat.

 Dinya Imre