Gyulai Városbarátok Köre

Események


Városi önarckép PDF Nyomtatás E-mail

Nem rossz, de… Ez az első gondolatunk a város ez évi mérlegének elkészítésekor. Ha több határidő-módosítás után is, de karácsonyra elkészül a Várfürdő Aqua palotája, a gyulai nagyüzemi húsipar megmaradt vállalata (városi cégként) működik, javában zajlik a megyei kórház új műtéti tömbjének építése, lassan a Wenckheim – Almássy kastély rehabilitációja is elindul és a Városbarátok által már régóta szorgalmazott kerítést is lebontják. Megújul a régi korzó (Béke sugárút), 1889 után tavasszal újra régi pompájában találjuk a Göndöcs-népkerti Pavilont és a Komlót is. A Városbarátok örülnek annak, hogy programjukkal, testületi és civil munkájukkal, szavazataikkal hozzájárultak a sikerhez. A Mágocsi utcai óvoda felújítás, a műfüves nagypálya (hiteles) felépítése, a gyulavári kis műfüves pálya kialakítása már csak hab a tortán. A nagyarányú fejlesztések ellenére a gyulai vállalkozók egy része a közbeszerzési pályázat alapján tud részt venni a beruházásokban, a többség esetenként alvállalkozóként. A pénzügyi mutatók felemásak. Az állami adósságátvállalás óriási segítség Gyulának is, a nagyarányú központosítással viszont több pénzt vontak el a várostól, mint feladatot. Az elvándorlás nem állt meg, sőt… Egyre több közép- és időskorú ember költözik el a városból és a térségből, külföldön keresve boldogulását.


Sokan várják a fürdőfejlesztés eredményét, ami nem csoda: az új attrakciónak meg kell állítani a Várfürdő vendégszámának lassú csökkenését, az év 12 hónapjában kell idecsábítania a kiscsaládos és a fiatalabb vendégeket is, aminek a szállodások mellett csak az apartmanosok örülnének jobban. Gyula jelentős áldozatokat vállalt a fejlesztés és a működés érdekében – és kétségtelenül igaz ez a Várfürdő vezetésére és munkatársaira is. A puding próbája az evés – reméljük az eredmények a bevételekben is érezhetőek lesznek a városban, már csak azért is, mert a Világfürdő-fejlesztés körül egyelőre nagy a csend.
Az önkormányzati húsipari cég dolgozói és az önkormányzat megmentette a megmenthetőt. Megkezdődött a már csak sajnos megszokásból nagyüzeminek elkönyvelt cég piacának újraépítése, ami nagyon nem egyszerű feladat. A Városbarátok a hazai és a külföldi már létezett piacok visszaszerzése mellett fontosnak tartják a környező országok (Szerbia, Románia) piacaira való belépést is. Javaslatainkat megtettük a város és a cég vezetőinek. A talpon maradásban segít az áfa csökkentés.
A kórházfejlesztés döntő lépést jelent abban, hogy városunk továbbra is az egészségügy megyei zászlóshajója legyen. Ezt csak támogatni lehet, de a régi urológia szép épületének elvesztését nagyon sajnáljuk (kértük, próbálják megmenteni az épületet).


A Wenckheim – Almássy kastély kezelési joga a városé, a fejlesztéssel pedig teljesen megújul. A kiállítási központ létrejötte szép attrakció lehet, a jövőben viszont gondolni kell az idén jelentősen gyarapodó városi ingatlanállomány ésszerű működtetésére, menedzselésére, amit javasoltunk is a városvezetésnek.
Pavilonként, Dübögőként majd az újabb időkben Kohán Képtárként ismert népkerti épület visszakapja régi szépségét. Igaz az első avatáskor, az 1889-ben még „csarnoknak” nevezett rendezvényterem fülkéjében, az itt élőkért és a hazáért sokat tett gyulai ember, báró Wenckheim Béla volt liberális miniszterelnök, belügyminiszter, főispán mellszobrát mutatták be a közönségnek. Érdemes volna rá újra emlékezni.

 

Bővebben...
 
A Testületben történt... PDF Nyomtatás E-mail

Idén is fontos interpellációkkal, kérdésekkel közvetítettük a lakosság problémáit az önkormányzat vezetése felé. A felvetések jogosságához nem fért kétség, megoldás hol született, hol nem kezdeményezéseinkre. De a hallgatás is lehet beszélő válasz – derült ki a 2013-as esztendőben. Nézzük sorjában.


Még egy évvel ezelőtt azt kérdeztük: van-e akadálya annak, hogy a Gyulakonyha által ellátott menzai étkeztetésben több megszokott ízű, hagyományos ételt fogyasszanak a diákok? Az egészséges mintamenza étrendet mi is jó kezdeményezésnek tartjuk, de ha a feltételek nem adottak a finom ételek elkészítéséhez, annak az a következménye, amivel a szülők (azóta is) hetente szembesülnek: a gyerek nem eszi meg az ételt, éhes marad, tele tömi inkább magát kenyérrel, vagy jó esetben elfogyasztja az „ízletes hazait”. A hatás a jószándékú céllal ellentétes, amire megnyugtató választ nem kaptunk. Megoldást talán egy korszerűsítést jelentő sikeres Gyulakonyha pályázat hozhatna.

 

Bővebben...
 
Hősök és áldozatok emlékműve PDF Nyomtatás E-mail

Még 2012. májusban arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a 2004-ben a Göndöcs-kertben felállított „Huszadik századi Hősök és Áldozatok” emlékművére (Kohán György: A háború emléke krétarajz mozaik változata mellé) sajnos nem került fel a holokauszt áldozatainak névsora. Kezdeményeztük, hogy Gyula városa állítson méltó emléket a holokauszt 406 gyulai áldozatának is azzal, hogy neveik is felkerülnek az emlékezés falára. Támogattuk azt is, hogy az összes fel nem tüntetett XX. századi áldozat nevét kutassuk és tüntessük fel az emlékmű újragondolásával. Örömmel jelenthetjük, hogy a javaslat másfél év bizottsági kutatómunka után elérte célját, így 2014 júniusában méltó emlékmű avatásával emlékezhet városunk a XX. század itthoni hőseire és áldozataira a Göndöcs-népkertben.
- d -

 
Gyulavári eredmények PDF Nyomtatás E-mail

Ebben az évben is hatékonyan igyekeztük végezni a munkánkat Gyulaváriban. A képviselőtestületben és a Gyulavári részönkormányzatban hozott döntések alapján a sportolni vágyó Gyulaváriak, főleg az iskolába járó gyerekek régi álma válhat valóra. A város által az Országos Pályaépítési Programhoz benyújtott pályázat sikeres volt, így a Bay Zoltán Általános Iskola udvarán 2014. március 1- től megkezdődhet a műfüves pálya építése. Az önrészhez, a gyulavári részönkormányzat 2 millió forinttal járul hozzá. Örömmel írhatom meg Önöknek, hogy Gyula városában, így Gyulaváriban is megkezdődhet a közvilágítás korszerűsítése. A csökkenő energiafogyasztás mellett, a világítótestek élettartama meghosszabbodik, esztétikusabb lesz a lámpák megjelenése is. A munkálatok 2014. áprilisától indulnak. Ebben az esztendőben az egyéni körzeteknek megszavazott forrásból a gyulavári közintézményeket segítettük: számukra fontos berendezési tárgyakhoz és eszközökhöz jutottak. Teendőnk van még bőven. A jövőben is azon leszek, hogy Gyulavári boldoguljon.

Balogh József
Gyulavári részönkormányzat képviselője
(GyulaiVárosbarátok Köre)

 
Feketetói vásár (Negreni) 2013 PDF Nyomtatás E-mail

Az erdélyi Feketetói vásárba szerveztek kirándulást a Városbarátok 2013. október 12-én. A busz hamar megtelt, az idő is kedvezett a "kincskeresésnek". A jó hangulatú kirándulásról este mindenki élményekkel biztosan gazdagodva tért haza. Köszönjük a fuvart a biztoskezű sofőrnek, Cser Sándornak!

-vbk-

Fotók a kirándulásról:

alt

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

3. oldal / 28