Gyulai Városbarátok Köre

Események


A Gyulavári Táncsics utca közössége és a városbarátok kérelme PDF Nyomtatás E-mail

2006. május 10-én a Gyulai Városbarátok Köre vezetőségi tagja Balla Tibor kérelmet adott át Kovács Ernő úrnak a Vízmű társulat vezetőjének. Ebben a Táncsics utca 111 lakójával együtt azt kérik az illetékesektől, hogy a Gyulaváriban végzett munkák befejeztével újraaszfaltozzák a Táncsics utcát, a kapubejárókat hozzák helyre, és az esőelvezető csatornákat igazítsák ki. A városbarátok szóbeli ígéretet kaptak erre.

 
2003-2005 PDF Nyomtatás E-mail
2003 tavaszán két városbarát tag ( Balla Tibor, Durkó Károly) közreműködésével létrejött a Gyulai Évszázadok Alapítvány, amely az egyesület céljaival összhangban Gyula város értékeinek megőrzését, elkallódott-elfeledett kincseink felkutatását és közzétételét tűzte ki célul. Alapítónak a városbarátok D. Nagy András helytörténeti kutatót kérték fel. Még ebben az évben megszületett – Bagyinszki Zoltán fotográfus képeivel a Gyula régen és ma I. helytörténeti képes album, amely nagy sikert aratott a gyulai közönség körében. 2004-ben hasonló fogadtatásra talált a Gyula régen és ma II. kötete. Az alapítvány harmadik albuma ( A Gyulai Kolbász Története) 2005-ben a gyulai hentesipar történetét dolgozta fel, a lokálpatrióta gyulaiak nagy örömére. Képek a Gyula régen és ma könyvbemutatóiról, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárból.

Idén jelenik meg a Gyula régen és ma könyvsorozat negyedik kötete, amely egy elfeledett kitűnő festő, (kis) Szilágyi István művészetét, életét dolgozza fel. Balla Tibor, és Durkó Károly sok ember önzetlen segítségével, hat év kitartó munkával kutatta fel a művész életművét, festményeit, grafikáit, dokumentumait. Ennek javából, (kis) Szilágyi István születésének 110.évfordulóján látható emlékkiállítás 2006 június 23-tól 2006 augusztus 13-ig a gyulai Dürer Teremben, a Corvin János Múzeum közreműködésével.

A Gyula régen és ma könyvek kiemelt támogatója a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH).

 

Felújítottuk (kis) Szilágyi István családjának sírját, amelyen az alapítvány jóvoltából immár a festő neve is olvasható.

A Gyula régen és ma – A Gyulai kolbász története című könyvünk 2005.évi bemutatóját jelenlétével megtisztelte dr. Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A képen balról jobbra a következők láthatók: dr. Varga Kálmán, D. Nagy András, Durkó Károly, Bagyinszki Zoltán, Balla Tibor.

 
2001-2002 PDF Nyomtatás E-mail
A Gyulai Városbarátok Köre dolgozik

 

2001 – 2002-ben felújítottunk több köztéri szobrot, rendbetettük, parkosítottuk környezetüket.

 

Díszkivilágítással láttuk el Ady Endre, Dürer Albert, Bartók Béla, Erkel Ferenc, József Attila, Munkácsy Mihály, és Petőfi Sándor szobrát.

2001 decemberétől Karácsony – parkot telepítettünk a Wesselényi-tó, és a Külső-Törökzugi lakótelep közötti területen, a gyulai családok által felajánlott gyökeres fenyőfákból.

 

2002 januárjában nagysikerű lakossági fórumot rendeztünk a készülő parkolási rendelet ügyében.

 

2002. június 5-én Gyulán nyílt meg az Alföld első internetes kiállítása, a ma már az Amerikai Egyesült Államokban élő egykori gyulai festőművész, Hajdik Antal munkáiból. A művész felkérésére Durkó Károly átadta Krasznahorkai Gézának, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatójának azt a 130 darab levelet, amelyet Koszta Rozália festőművész írt a 60-as,70-es években Hajdik Antalnak Amerikába. A helytörténeti értékek így a város tulajdonába kerültek.

2002 júniusában Balla Tibor és Durkó Károly, Gyula város régi értékeinek gyűjtői kiadták a Gyula városáról 1895 és 1900 között készült első három litográfiai képeslapot.Júliusban további négy – az Erkel térről, a Petőfi (mai Hétvezér) utcáról, a Zsinagógáról (ma Zeneiskola), és az Almásy Kastélyról adtunk ki újra a századelőn már megjelent képeslapokat, amelyet a város polgárai és vendégei is szívesen fogadtak.

2002-ben (mint ahogy később is) megtisztítottuk a szeméttől, és az elburjánzott zöldnövényzettől az Élővíz-csatorna teljes belvárosi és németvárosi szakaszát, július és szeptember között felújítottuk, és díszvilágítással láttuk el az Élővíz- csatorna belvárosi szökőkútját.

 

 

 

 
Béke sugárút PDF Nyomtatás E-mail

 

2006 márciusában 44 Béke-sugárúti lakó levélben kereste meg a Gyulai Városbarátok Körét. Azt kérték egyesületünktől, hogy tiltakozzunk a Béke – sugárút – Jókai utca sarkán lévő, egyenként 103 négyzetméter közpark eladása, majd beépítése ellen. A városbarátok kiálltak a lakók kérése mellett, annak a nyilvánosság előtt is hangot adtak. Emlékeztettek arra, hogy a közparkok beépítését kormányrendelet tiltja, a Béke-sugárúti (a hetvenes években épült, mára elavult, szocreál ) üzletsor jövőjét, átépítését pedig át kell gondolni. Helyre kell állítani a Komló épületét. Lépéseket kell tenni a Komló Kávéház, Étterem, és Szálloda visszaállítására. Fontos a belváros szépülése, megújulása, ezért sürgős feladat a Béke-sugárút rehabilitációja, a régi Gyula hangulatának visszaállítása. Mi városbarátok vállaltuk,hogy rekonstruáljuk, eredeti dokumentumok alapján újraterveztetjük a Petőfi (egykori Royal, majd Király) Filmszínház üvegmozaikját, támogatjuk a mozi, a Komló, az egykori Harisnyagyár, és a mai Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság épületének felújítását.

 

 

 

 

Képek a városbarátok 2006. márciusi sajtótájékoztatójáról. Balról jobbra Szalai György, Durkó Károly, Balla Tibor.

 
Megjavított Erkel szobor PDF Nyomtatás E-mail

 

 

 

 

Fotó:Gyulanet

Újra régi, teljes állapotában láthatóak az Erkel szobor díszei az Erkel téren. Erről Balla Tibor a Gyulai Városbarátok Köre Vezetőségének tagja számolt be az egyesület sajtótájékoztatóján a helyszínen, Erkel Ferenc 198. születésnapján, november 7-én.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 21 22 23 24 25 26 27 28 Következő > Utolsó >>

28. oldal / 28