Gyulai Városbarátok Köre

Események


Képes fotóalbum a városról PDF Nyomtatás E-mail

 

Tizedik kötet: ami Gyula

Jubileumi, 10. kötetét adta ki 2012. november végén a Gyulai Évszázadok Alapítvány. Az országban szinte egyedülálló kezdeményezés 2003-óta évente, képes albumokban dolgozza fel folyamatosan a város múltját és jelenét. Az idei –Durkó Károly, Durkóné Illés Bernadett, Balla Tibor – nevével jegyzett album címe: ami Gyula. A szerzők magyar és angol nyelven 12 fejezetben, fényképekkel gazdagon illusztrálva foglalták össze a legfontosabb ismereteket a városról.

  10kotet9-600

 

 

Bővebben...
 
Jön a 10. jubileumi Gyula régen és ma! PDF Nyomtatás E-mail

ami Gyula

Jubileumi, 10. kötetének bemutatására készül a Gyulai Évszázadok Alapítvány. Az album magyar és angol nyelven mutatja be – fotókkal gazdagon illusztrálva – Gyula történelmét, értékeit, nevezetességeit. Az országban szinte egyedülálló kezdeményezés 2003-óta évente, képes albumokban dolgozza fel folyamatosan a város múltját és jelenét. Az idei –Durkó Károly, Durkóné Illés Bernadett, Balla Tibor – nevével jegyzett kötettel együtt összesen 1392 oldalon szólnak Gyula értékeiről.

Az új könyv címe: ami Gyula, a szakmai lektor dr. Szabó Ferenc. A gyulai németek és románok történetét – Mittag Mónika és Martyin Emilia fejezetszerzők tollából ismerhetjük meg - ezeket a fejezeteket németül illetve románul is elolvashatja majd a kedves olvasó. Kereskényiné Cseh Edit munkájának köszönhetően megismerhetjük majd a gyulai zsidóság történetét, dokumentumait is. A könyv fotóalbumnak is kitűnő: a számos régi, különleges fénykép között találhatunk több Székely Aladár fotót is. A mai Gyulát tizenhat gyulai fotográfus több száz igényes és látványos mai fotója mutatja be. Az itt élők is rácsodálkozhatnak, milyen szép városban élnek, mennyi részletet nem fedeztek még fel, ami mellett akár mindennap elmennek. A könyvet igényes angolfordítás teszi elegánssá Madai Gabriella jóvoltából. Az „ami Gyula” számos újdonságot tartogat az olvasónak.

 

 

alt

alt

 

 A 10. kötet két címlappal jelenik meg 2012. november 20-án!

Bővebben...
 
Técsy Lászlóra is emlékezünk PDF Nyomtatás E-mail

Szilágyi István, Koszta Rozália, Dobos István után újabb neves gyulai polgár elhanyagolt sírját szeretnék rendbe tenni a városbarátok. Az egyesület két tagja, Balla Tibor Péter és Székely Árpád a negyven éve elhunyt Vitéz Técsy László (Gyula, 1892. augusztus 11. – Gyula, 1972. november 25.) szobrász és éremművész, rajztanár, végső nyughelyét kívánja méltó módon felújítani a németvárosi temetőben. A művész élete nagy részét Gyulán élte le. Főiskolai tanulmányait elvégezve 1923-ban hazaköltözött. Munkássága során számos érmet, plakettet, szobrot, sőt néhány síremléket is készített. Ő tervezte 1925-ben Békés vármegye Vitézi Széke emlékérmét, alkotásai között említhetjük a volt József Laktanya gyalogezredére emlékeztető emléktáblát a Vértanúk útján álló szociális otthon falán, Göndöcs Benedeknek a népkert kialakítójának büsztjét a mai Kohán Képtár (Pavilon) épületének szoborfülkéjében és a Karácsonyi János domborművet a katolikus pap, püspök, történész szülőházának falán. A művész Boldog Apor Vilmosról is készített emlékérmét, amelyet a Városbarátok jóvoltából hamarosan megismerhetnek a gyulaiak… Técsy Lászlót 1929-ben avatták vitézzé.

 
Ilyen volt egy békebeli szatócsbolt,2012 PDF Nyomtatás E-mail

180936 szatocsbolt

Visszakerült Gyulára az „Ajándékbolt a Süvegczukorhoz” elnevezésű, a régi szatócsüzletek hangulatát idéző bemutató bolt felszerelése — jelentette be a témával kapcsolatos pénteki sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester.A településvezető elmondta, közelmúltbeli interpellációjával Durkó Károly önkormányzati képviselő hívta fel a figyelmet arra, hogy a különleges gyűjtemény már Békéscsabán található.

 

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

4. oldal / 28