Gyulai Városbarátok Köre

Események


Véső-tárlat Gyulán PDF Nyomtatás E-mail

A hűség nagybányai festőjének nyílt kiállítása 2012. május 10-én Gyulán, a Kohán Képtárban. A magyar modern művészet bölcsőjének is számító Nagybánya a Városbarátok és Ludescher István nagybányai alpolgármester kezdeményezésére lett testvérvárosa Gyulának, Kohán György alkotásainak bemutatása pedig óriási siker volt Nagybányán. A rangos megnyitón Véső Ágoston – mint talán az utolsó jelentős képviselője a legendás nagybányai magyar művészetnek – megköszönte a gyulaiak szeretetét, és beszélt arról is, hogy városunkban való bemutatkozásáért a testvérvárosi kapcsolat felvétele óta sokan dolgoztak. Megköszönte Durkó Károlynak, Erdmann Gyulának és Bagyinszki Zoltánnak azt a segítséget, amelynek révén Gyulára hazaérkezhetett.

A kiállítás június 15-ig tekinthető meg.

 

 

Bővebben...
 
Minden, ami Gyula PDF Nyomtatás E-mail

Minden ami Gyula és gyulai – Ahogy én látom. Ezen a címen nyílt fotókiállítás 2012. április 26-án a Székely Aladár Fotóklub, a Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Kft. által meghirdetett pályázat legjobb alkotásaiból. A pályázatra 20 szerző 146 munkája érkezett be. A Durkó Károly vezette zsűri értékelése alapján az első helyen Veres István, a második helyen Málik István, a harmadikon Bagyinszki Zoltán fotója végzett.

alt

Durkó Károly a Gyulai Városbarátok Köre elnökeként mondta el megnyitó beszédét:

 

Bővebben...
 
Aradon jártunk, 2012.03.23. PDF Nyomtatás E-mail

A civil szervezésben, februárban létrejött Gyula - Arad baráti találkozó után március 23-án a  Városbarátok látogattak Aradra. Érkezéskor a 13 kivégzett aradi vértanú obeliszkjénél emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A Városbarátok koszorút helyeztek el és fejet hajtottak az aradi magyar Szabadság-szobor és a román forradalmárok diadalíve előtt is a Megbékélés Parkjában. Az aradi képviselők és civilek által szervezett program keretében láthattuk a régi aradi víztornyot. A város ivóvíz ellátásának megoldására 1896-ban épült a patinás erőd jellegű, 25 méter magas épület, az annak idején Tűzoltók-terének nevezett helyen. Utoljára 1927-ben újították fel,  jó állapota a mai tulajdonosnak köszönhető. A víztorony ma magántulajdonban van, kitűnő helytörténeti, művészeti kiállításokat láthatnak azok, akik ide eljönnek és hajlandóak sok lépcsőt is megmászni. A torony legfelső szintjén, a valamikori víztartályban színházi kamara előadásokat tartanak – egészen egyedülálló hangulatban. A kulturális program után ebéd, és a kitűnő ménesi borok bemutatója következett, amelyet Bognár Levente aradi alpolgármester mutatott be. A Városbarátok – Gyula városához és az egyesülethez kötődő – 12 kérdéssel hívták vetélkedőre az aradiakat. A legjobb válaszadók közül a szerencsés nyertes egy hétvégét tölthet el Gyula egyik 4 csillagos szállodájában (a Városbarátok a csabai kolbászfesztiválon begyűjtött  ezüstérem után járó nyereményüket ajánlották fel az aradiaknak). A délután jó hangulatú beszélgetéssel folytatódott. Este hat órakor úgy búcsúztunk aradi barátainktól: viszontlátásra otthon, Gyulán és Aradon!

 - dékán –

  alt

Képek a 2012. márciusi baráti találkozóról.

Fotó: Hőgyes Elek

 

 

Bővebben...
 
Ajándékbolt a süvegcukorhoz PDF Nyomtatás E-mail

Az Ajándékbolt a süvegcukorhoz nevű bolt tárgyai a Zwack József Kereskedelmi Szakközépiskolába kerültek.

 Minden adva van ahhoz, hogy ha az egykori gyulai szatócsboltok felszerelését tartalmazó gyűjtemény méltó helyre kerüljön, ezért kezdeményezhetnénk a hazahozatalát – vetett fel  Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Köre elnöke az egykori Ajándékbolt a süvegcukorhoz nevű bolt előtt.

suvegcukorr6-600

 

1945 előtt 100 kisbolt létezett, majd az államosítás után megszűntek. A Süvegcukor 1986-ban nyílt meg a Vendéglátóipari Múzeum partnerségével a Gábor Áron utcában, majd a Kálvin utcában, végül a Pandúr-laktanyában kapott helyet. 2002-2003-ban megpecsételődött a bolt a sorsa, a képviselő-testület kilakoltatta a múzeumot. Több helyszín is felmerült a gyűjtemény elhelyezésére, de végül az anyag Békéscsabára, a Zwack József Kereskedelmi Szakközépiskolába került.

– Partnerként kérjük Gyula város vezetését, hogy együtt tegyünk lépéseket, kezdeményezzük a gyűjtemény hazahozatalát és keressünk helyet méltó bemutatására. Úgy tudjuk, ajándékozás révén a Vendéglátóipari Múzeum tulajdonában van. Mivel az iskoláknál államosítási folyamat zajlik, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az átalakulással ne veszítsük szem elől a gyűjteményt. Helyszínben is gondolkodtunk, talán a felújított Almásy- Wenckheim-kastély egyik szobájában méltó módon be tudnánk mutatni a gyulai kiskereskedelem életét – mondta Durkó Károly.

 Forrás:  Gyulai Hírlap Online

 

 

Bővebben...
 
Koszta-Hajdik emlékkiállítás - sajtótájékoztató PDF Nyomtatás E-mail

Bár néhány év együttélés után megszakadt Koszta Rozália és Hajdik Antal házassága, baráti viszonyukat mindvégig megőrizték. Most a két művész festményeiből nyílik kiállítás Gyulán.  A két gyulai kötődésű alkotó műveiből nyílik kiállítás március 13-án a Dürer teremben. A  Gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a Gyulai Városbarátok Köre és a KöröspArt Galéria közös szervezésében látható tárlat két jóbarát festményeit mutatja be, hiszen Hajdik Antal és Koszta Rozó közt életük végéig fennállt a baráti viszony, noha Hajdik az Egyesült Államokba költözött. - Szülőhazájával fontos kapcsolatfelvétel volt a Virtuálnet Galéria és a Gyulai Városbarátok Köre által 2002-ben rendezett virtuális tárlat, amelyet a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban nyitott meg a galéria és a civil szervezet – emelték ki a témában megtartott sajtótájékoztatón a tárlat szervezői. A kiállítás április 22-ig lesz látható Gyulán.

gyulanet

alt

Fotó:Gyulai Hírlap
 

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

5. oldal / 28