Gyulai Városbarátok Köre

Események


Hentesek régi fényükben PDF Nyomtatás E-mail

Kiemelkedően mozgalmas és tartalmas esztendőt tudhat maga mögött a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete. A 2008-ban a Városbarátok aktív támogatásával létrejött egyesület mára már teljesen önálló szervezetté fejlődött. Sikeresen, nagy érdeklődésre számot tartva működteti a gyulai kolbász történetét bemutató kiállítását, mely Gyula város turisztikai kínálatának is jelentős szereplőjévé vált. A kiállítás folyamatos fejlesztése, megújítása az egyik legfontosabb munka az egyesület életében. Az egyesület szervezésében második alkalommal került megrendezésre a Gyulai kolbász- és Sódarmustra, ami szintén komoly érdeklődésnek örvend határon innen és határon túl, mára már meghatározó része a városi programkínálatnak. Az idei esztendőben is igen sok belföldi és külföldi eseményen képviselték a várost és a gyulai húsos tradíciókat a hagyományőrzők, sok elismerésben is részesült a szervezet. A tradíciók ápolása mellett már saját, eredeti recept szerint kolbászt is készítünk. Az egyesületi székház és Múzeum számtalan találkozó, gasztronómiai bemutató, társasági, családi esemény helyszínéül szolgált az elmúlt időszakban. Továbbra is így szeretnénk folytatni és bővíteni tevékenységünket, különféle programokkal még színesebbé, érdekesebbé tenni a Múzeum kínálatát.Természetesen szeretettel hívunk és várunk sorainkba bárkit, aki elhivatottságot, kedvet érez csatlakozni a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületéhez, és tagja szeretne lenni egy jó csapatnak.

 Dinya Imre

 
Interpellációs történetek PDF Nyomtatás E-mail

                                           INTERPELLÁCIÓS TÖRTÉNETEK

 

Nincs is annál szebb, amikor az ember a biztos testületi többséggel is dacolva gyakorolhatja a demokráciát. Az interpellációk, kérdések órája alkalmas volt arra, hogy a lakossági problémákat közvetlenül továbbítsuk a városvezetésnek. A munka szépségét csak az árnyékolta be, hogy voltak, akik előre megírt szövegüket (igaz kitűnően) felolvasva és a választ is előre tudva szerepeltek, kipipálva a „dejólképviselemapolgárokat” menüpontot. A Városbarátok nem játszottak vásári színészi szerepet az elmúlt egy évben: valódi problémákat vetettünk fel  minden testületi ülésen – aztán hol kaptunk érdemi választ, ígéretet a megoldásra, hol nem. Néhány példa következik.

 

Bővebben...
 
Eminescu (zsák) utca PDF Nyomtatás E-mail

A Gyulai Városbarátok Köre már 2009-ben felhívta a figyelmet a Nagyrománvárosban uralkodó áldatlan állapotokra, így különösen az Eminescu utca állapotára. Örömmel látjuk, hogy Gyula különböző városrészei szépültek és épültek az elmúlt években (bár sok helyen van még tennivaló), de itt  Nagyrománvárosban nem látjuk a fejlődést. Az Eminescu utcán közlekedők lassan már úgy érezhetik magukat mint egy kalandtúrán, amit vagy végig tudnak csinálni,vagy nem, életüket kockáztatják mind a kerékpárosok mind a személyautóval közlekedők.

Kaptunk már ígéretet különböző pályázati projektekhez kapcsolódó útfelújításokra,de hol azt mondták,hogy a Nagyrománváros ütőere nem gyűjtőút,hol nem volt elég önerő,hol ez hol az volt a probléma. Újabb telünk közeledik és valószínű, hogy az út egyre szűkebb lesz az elkopó burkolat miatt. Vajon ha az idegenforgalomra építünk, akkor ilyen körülmények között kell fogadni a Gyulán és a Nagyrománvárosban pihenő vendégeket?  

Mi az oka annak, hogy közel húsz éve megoldatlan és befejezetlen a Nagyrománváros útjainak rehabilitációja? Lehetne folytatni...Tény: a Városbarátok minden esetben azon voltak, hogy az Eminescu utca és vele együtt a Pomucz tér felújítása megoldódjon. Talán most egy újabb pályázattal változtathatunk ezen – rajtunk nem múlik.

Dr. Ruzsa György

 
Gyulavári, Dénesmajor is fontos! PDF Nyomtatás E-mail

A gyulavári részönkormányzat tagjaként örömmel számolhatok be arról, hogy az ún. képviselői keretből támogattuk a Gyulavári közintézményeket: a bölcsőde játékokat kapott, az óvodának a játékok mellett írószer, porszívó, szőnyeg is jutott, az iskola írószerekkel, berendezési tárgyakkal, taneszközökkel gazdagodott,az idősek klubjába is jutottak berendezési tárgyak, új könyvek kerültek a könyvtárba. Az idei évben folytatódott a Széchenyi utca fásítása, parkosítása, ide vérszilva és magnólia cserjék kerültek kiültetésre.
A kastélypark ápoltságát, rendjét folyamatosan ügyeltük, a megrongált használati eszközöket, pihenőalkalmasságokat javíttattuk. 2011. május 8- án a „Szomszédünnep” rendezvény szervezését segítettük, amelyben tevékenyen részt vettek a Városbarátok. Ennek lényege egy 20 éves hagyomány folytatása, célja, hogy az egymáshoz közel élő emberek tapasztalják meg a közösségi lét örömét, fontosságát.  A rendezvényekre a belépés ingyenes volt, a résztvevőket a nyolckerekű „kisvonat” gyűjtötte össze, a gyulavári kastélypark volt a rendezvény fő színtere.
Egytálétel, koncertek, szórakoztató programok vártak a résztvevőkre, akik közül sokan, a délelőtt folyamán társadalmi munkában segítettek a szervezőknek. Megtisztítottuk a közintézmények és játszóterek környezetét, a homokozókból a szennyezett anyagot eltávolítottuk. Minden köztéri padot szeméttárolót, utcai eszközt lefestettünk, az összes játszótéri elemet, beleértve az óvodai és bölcsődei berendezési tárgyakat is. Dénesmajorban a tarthatatlan útviszonyokat orvosoltuk a járdák renoválásával, homokfeltöltéssel és útalap  létrehozásával, a helyi közösségi klub támogatásunkat élvezi. Hőgyes Elek városbarát tagunk áldozatos szervezőmunkájával élénk zenei - kulturális élet működött az idén nyáron Dénesmajorban. 

 Balogh József

 
www.evszazadok .hu PDF Nyomtatás E-mail

Önálló honlapot indított a Gyulai Évszázadok Alapítvány. A Gyula régen és ma könyvek kiadója az albumok bemutatása mellett régi és mai, különleges dokumentumokat tesz folyamatosan közzé a városról, szolgálva a gyulai lokálpatriotizmust.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

6. oldal / 28